Четвъртък, 18.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

САЩ: 11 септември остави слаба религиозна следа

Main Pic
Публикувана: 31.08.2006
Автор: Ивайло Ябълкаров
Прочетена: 940
Коментари: 0

Терористичните атаки от 11 септември, 2001 г., разтърсиха света, но въпреки това не оставиха трайна следа в религиозното поведение на американците. Техният духовен живот почти не се различава от ситуацията преди атаките в Ню Йорк и Вашингтон.

Само в първите седмици след атентатите, отнели 3000 живота, църквите били пълни. В някои даже се удвоили посещенията на богослужение, но около януари 2002 г., само четири месеца след събитията, религиозния живот се “нормализирал”. Това е установил Институтът за изследване мнението на американците – Барна, в редовно допитване преди и след атентатите сред 8 600 пълнолетни. В анкетата ставало въпрос за посещенията на богослужения, библейското изучаване и молитвения живот. Единствената промяна е в нерелигиозната област – страхът от тероризма е нараснал. Около 63 % от всички възрастни американци се безпокоят от следващи атаки. Това важи и за вярващи и за атеисти.

Вярата, употребявана като лек за рани

Както журналистът Дейвид Кинеман  обяснява, християните са очаквали, че терористичните атаки ще предизвикат духовно пробуждане. Пет години по-късно духовната атмосфера почти не е променена. Кинеман казва: “Хората употребяват вярата като някакво лекарство, за да могат да преодолеят ужаса от случилото се, но това малко допринася за дълбоко изцерение. След кратко време хората отново захвърлят вярата в Бога.”

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg