Сряда, 01.12.2021

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Завръщане от Южна Африка

Main Pic
Публикувана: 22.09.2006
Автор: Юлия Парнева
Прочетена: 777
Коментари: 0

Здравейте, приятели!

Благодаря ви за молитвите, финансовата и духовната подкрепа, която ми оказахте! Искам да ви разкажа с повечко подробности за моите преживявания в Южна Африка и за това, което Бог направи с мен и в мен самата.

Програмата ни беше много напрегната, успях да видя много места и да се върна пълна с впечатления. Още като пристигнахме в Йоханесбург, ме докосна топлината на хората там. Ние се мислим за гостоприемна нация, но африканците са наистина много сърдечни хора. Навсякъде са любезни, усмихнати. Градът, в който бяхме – Йоханесбург, е с население колкото две Българии – 14 милиона души. Движението е доста интензивно, но и пътищата са много добре поддържани. Имат огромни пътни платна (по 6 ленти в едната посока) и се возят в огромни автомобили. По улиците срещахме много чернокожи хора (те не обичат да ги наричаш негри), които продаваха от тротоарите вестници, сувенири, но нямаше нито един бял човек. Впоследствие разбрах, че всички бели си имат автомобили, не използват градски транспорт, а само чернокожите пътуват в нещо като микробуси, които наричат таксита. По улиците е много красиво, навсякъде има зеленина. Но всички къщи са с високи огради, на които отгоре има проводници, по които тече ток. Има висока престъпност и затова всички се заключват и охраняват много здраво. Цените са доста по-високи от нашите, но и заплатите им са на ниво. Конкретни цифри за заплати нямам, но виждам, че стандартът на живот там е доста по-добър. Поне така е в централната част.

Но на следващия ден, след като видяхме тук-там общата картина, ни заведоха в едно предградие. Само като видях в каква нищета живеят хората, ми се отщя да се оплаквам от къщата, в която живея. Понякога си мисля, че е стара, износена, но хората в това селище живеят в постройки, направени от ламарина. Улиците са пълни с боклуци, навсякъде е мизерно и мръсно. В подобни селища няма ток и вода, а от едни големи бидони хората ходят да си пълнят вода, като някои минават по 2–3 км, за да стигнат до даден бидон. В това селище, наречено Zevynfontein, посетихме едно християнско училище за деца сирачета. Повечето от тях са болни от СПИН и други болести и тези, които се грижат за тях, наистина рискуват живота си. Но видях, че имат голямо сърце за тези деца, толкова всеотдайни и посветени на това добро дело бяха тези хора. Бяхме събрали дарение от църквата ни и занесохме на малчуганите училищни пособия, топки, лакомства. Те бяха много въодушевени!

На другия ден посетихме детски дом за деца сирачета, където пак имаше доста деца, болни от СПИН. Този дом е създаден от християни и там се грижат много добре за дечицата. Условията бяха като домашните – отглеждат ги в една къща, готвят им домашна храна. Има хора от църквата, които всеки ден са се посветили да ходят да си играят с децата, да помагат с домакинството в къщата, да обучават. Видях как тези хора с истинска радост и удовлетворение правят това и според мен точно това е начинът, по който трябва да правим нещата за Бог – от сърце. Бях ви писала, че и ние искаме да направим детски дом за сирачета по подобен модел. Споделиха доста практични неща, дадоха ни материали, които ще ни бъдат от полза за в бъдеще. Вярвам, че този дом ще постави ново начало в живота на децата и ще им даде бъдеще и надежда. Вярвам, че дори и да започнем сскромно (този дом е започнал с 3 деца), можем да развием това и да бъдем по-ефективни и да разширяваме дейността с течение на времето.

Посетихме и една клиника за болни от СПИН хора. Всеки ден по стотина души минават оттам, за да се изследват и да вземат поредната доза лекарство. Тази клиника е създадена пак от християни. Имаше две бараки за жени, които са съветници. Когато някой разбере, че е болен, и се отчае, тези жени му дават ценни съвети, насърчават го и му говорят за Божията любов.

Ходихме и в едно друго селище, което е огромно – казваше се Masoi. Там всеки четвърти човек е болен от СПИН, хората имат много ниска здравна култура, има голям брой изнасилвания. В това селище посетихме едно мисионерско училище. Там ходят студенти от цял свят и практически се обучават в милосърдие – помагат на хора в това селище, молят се за болни. Запознахме се с една жена, на около 70 години, която е продала жилището си, имуществото си и е отишла в това мисионерско училище. Заедно с младежите тя ходи да помага на страдащите и същевременно е като майка за студентите – насърчава ги, обучава ги. Младежите в това мисионерско училище са построили нещо като тухлена фабрика (тя е на открито пространство) и там правят доброволно тухли, с които да помогнат за строеж на къщи в Masoi.

Държавата също се опитва да помогне на бедните. Видяхме едно ново селище, където се строят тухлени къщи и в тях правителството ще настанява хората, които живеят крайно мизерно. Има вода, ток и къщичките изглеждат много по-добре и стабилно. Вярвам, че тези хора, които се преместят, ще бъдат много по-добре там.

Посетихме в Masoi и нещо като база, в която християни се грижат за изнасилени жени. В съвсем скромни условия, в жилища като фургони, те прибират самотни забременели жени, насърчават ги да задържат децата си, учат ги на основни домакински задължения. Това много ме впечатли, защото обикновено тук презираме такива хора и се стараем да ги отбягваме, но за Бог всеки е равен.

Сега ще ви разкажа и малко за конференцията, на която бяхме. Тя беше със заглавие "Глобално влияние" и от името й можете да се досетите, че главните теми бяха свързани с това, как да оказваме влияние в този свят. Главният говорител се казваше Harvy Karey. След неговите поучения направо не можех да стана от стола си – всичко беше сякаш точно за мен. Той говореше как, за да бъдем ефективни, трябва да излезем извън комфортната си зона, да правим неща за Божието царство, да не бъдем само едни пасивни наблюдатели на нещата около нас, но да се стремим да помагаме на околните. Понякога от едно малко начало Бог може да направи велики неща, но ако ние самите не започнем това начало, великите неща може никога да не се случат, защото сме ги спрели. Имаше говорители от Африка и от Австралия. От всеки научих неща, които ме насърчиха и ми показаха нови кръгозори. Просто след тази конференция не съм вече същата. Осъзнах, че трябва да се действа, защото времето е кратко. Дори и с мъничките неща ти можеш да бъдеш полезен за Божието царство така, както е била и вдовицата от Сарепта. С малкото, което е дала, тя е успяла да преживее всички гладни години и Господ е снабдявал нуждите й. А понякога ние дори не искаме да дадем и от излишъка си от страх, какво може да се случи, ако утре няма. Но нашият Бог не е ли Бог, Който може да снабди всяка наша нужда? Аз вярвам в това и вярвам, че когато правим крачките на вяра, тогава виждаме чудесата около себе си. Разчитаме ли на собствените си сили, чакаме ли само на удобството около нас, къде остава Бог?

Преди да си тръгнем, имахме възможност да посетих Kriuger Park – това е резерват, в който дивите животни се разхождат на свобода. Видях толкова животни отблизо, само на 2–3 метра от мен – животни, които преди бях виждала само по телевизията. Радвах се на разнообразието, което Бог е сътворил, и на прекрасните животни, които са толкова уникални и невероятни!

Времето, което прекарах в Южна Африка, мина много бързо. Исках да видя още толкова неща, да имам възможност да прекарам повече време с дечицата, при които ходихме, но може някой друг път да ми се отвори такава врата. Върнах се пълна с впечатления, с неща, които никога няма да забравя. Научих много практични и полезни неща, видях как реално можеш да бъдеш полезен на другите и да го правиш от сърце. Определено не съм същата. Научих се да ценя много повече това, което имам, и съм предизвикана да тръгна напред с все по-смели крачки на вяра. За пътуването ми Бог направи чудо и снабди всички финанси, така че разбрах, че за Него не е проблем да прави неща, колкото и невъзможни да ни изглеждат понякога.

Нека Бог бди над вас и да ви разкрива повече и повече от Своето любящо сърце!

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg