Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Светът, който Бог е създал

Main Pic
Публикувана: 28.09.2006
Автор: Ивайло Ябълкаров
Прочетена: 1037
Коментари: 0

Светът, който Бог е създал, е прекрасен. Сигурен съм, че сте съгласни с мен, ако сте виждали изумителната природа, на която и аз съм имал възможност да се любувам.

Дали разхождайки се по австрийското крайбрежие на р. Дунав, или бродейки из Виена или нощна Будапеща, дали отмаряйки в горите на Пампорово или Семково, или пък любувайки се на прекрасната флора в ботаническата градина на Балчик, сърцето и устата ми са били изпълвани с благодарствени възклицания към Бог за Неговите шедьоври. Бог е “майстор на четката” и е “нарисувал” прекрасни места и пейзажи. Проблемът е, че ние, Неговите творения, не се грижим добре за заобикалящия ни свят и вземаме от природата повече, отколкото ни е необходимо.

Това лято имах възможността за няколко часа да се потопя в созополските води. Бързо се отказах от тази идея обаче, защото навсякъде в морето се носеха остатъци от изхвърлена храна. Ако човек направеше грешката да потопи тялото си, имаше опасност да се окаже “облепен” с хартийки от закуски, кутийки от маргарин или някакъв друг битов отпадък.

Ужасът, който изпитах аз, едва ли може да се сравни с ужаса, който изпитва Бог, наблюдавайки как хилядолетия наред разрушаваме света, който Той е създал за нас.

Може би проблемите с глобалното затопляне, парниковия ефект и озоновия слой ни звучат твърде далечни, но със сигурност доста тревоги ни създават проточилите се месеци наред кризи с боклука на София, с обгазяването на Стара Загора, с епидемията от хепатит в пловдивския квартал „Столипиново”.

Чуйте това: за да спрат разрастването на епидемията, от пловдивската община са почистили цялото Столипиново. Предимно от междублоковите пространства в квартала са събрани и извозени 40 тона (!!!) боклуци. Предполагам, че повечето от тях са “забравени” от живеещите там.

Различните софийски квартали отказват да приемат боклука на цялата столица... Боклукът продължава да расте... Хората продължават да мърсят... София продължава да вони...

Продължаваме да пускаме фасове по улиците...

Продължаваме да хвърляме хартийките от закуските и шишетата от водата около кошчетата и контейнерите, но не и в тях... Продължаваме да си “изпускаме” боклуците през терасата или на стълбището, понеже ни мързи да слезем до долу... Продължаваме да замърсяваме районите, в които живеем, градинките, в които почиваме, тревните площи, където извеждаме децата си, морето, в което се къпем...

Като казах море, се сетих за една информация, която четох съвсем наскоро. Освен всички всевъзможни боклуци, плуващи из водите на Черно море, някои от които изброих вече,

то изхвърли на брега и чувал с кокаин.

Открит е от сервитьорка на плаж на Златни пясъци. В първия момент тя си помислила, че в плика може да има труп, но полицаите открили вътре 23 пакета, тежащи по килограм, пълни с наркотик. Уточнили са, че един грам струва 280 лева, а цялата торба излиза около 7 милиона лева. Предполага се, че някой нарочно е „използвал” морето с цел пратката да престои известно време на дъното и после да бъде внесена в България.

След като явно не уважаваме нито Бог, нито Неговото творение – природата, щом я унищожаваме, нека запитам колко от нас си изсипват торбата с боклук в хола или пък в стаята на децата, или на леглото, на което спят? Ако мислим, че това е нехигиенично, неприемливо, глупаво и ужасно, може би е редно да започнем да приемаме, че зелените площи, градинките, асансьорните шахти, стълбищата, улиците представляват нашият хол, стаята на нашите деца, леглото, в което спим. Не ми е приятно някой да замърсява “хола”, в който живея. Аз не хвърлям отпадъците си у вас, моля, и вие не го правете!

Разбира се има много идеи за запазване и почистване на околната среда. Една от тях е кампанията “Да почистим света”. Започва да действа от 1993 г. в Австралия. Сега всяка година в определен ден хората са приканвани и организирани чрез активистите на кампанията да почистят света. Тази година са се включили 122 държави и около 35 милиона души. От 1993 г. насам са събрани 3,6 милиона тона боклук. Това е все едно да вземеш и да напълниш 5710 олимпийски басейна (дълги по 50 метра) с най-различни отпадъци.

Това са 3,6 милиона тона боклуци, захвърлени от нас, хората, върху други Божи творения. Колко ли духовни боклуци сме “нахвърляли” върху отношенията ни с Бог?

Хайде да почистим и да пазим околната среда!

Нека да почистим и да пазим взаимоотношенията си с Бог!

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg