Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Критики към общуването на християните с болните от СПИН

Main Pic
Публикувана: 22.10.2006
Автор: ЕВ
Прочетена: 915
Коментари: 0

Лилонгве, Малави. Остри критики за отношението на църквите към болните от СПИН и носителите на ХИВ-вируса отправи от източноафриканската държава Малави генералният секретар на църквите там Флетчър Каияа. Някои пастори се отнасят със заразените като с “ужасни грешници”. Поради тази причина много християни се страхуват да си правят тест за СПИН. Ако въпреки това си направят изследвания и те дадат позитивен резултат, нерядко извършват самоубийство. “Те предпочитат да умрат с достойнство, отколкото да се оставят на присмеха и язвителните подигравки” – пише Каияа в медицинския рапорт на Европейската баптистка мисия със седалище Берлин.

По данни на Каияа неговият баптистки съюз е организирал много кампании за предотвратяване разпространението на СПИН. Църквите досега не са подкрепили тези акции. Вместо да се занимават със същината на проблема, те се ангажират с маловажни неща. Така църквите настояват само за сексуално въздържание като защита от заразяване и се борят против употребата на презервативи. С това си поведение те не обръщат внимание на действителността.

От 11 милиона души население на Малави около 1,5 милиона са останали сираци заради СПИН. Отслабването на имунната система води до намаляване продължителността на живот – от появата на болестта преди 25 години средната продължителност на живота се е променила от 56 на 39 години. Схващането, че не употребата на презервативи ще задържи разпространението на СПИН е некоректно, смята Каияа.

 

ПОВЕЧЕ МОЛИТВА В БОРБАТА СРЕЩУ СПИН

СПИН води до катастрофални икономически и обществени последици. Когато главата на семейството почине рано, останалите ги чака едно несигурно бъдеще. Каияа призовава за повече молитва за неговата страна и за борбата със СПИН, както и за преодоляване мълчанието на църквите относно въпросите на сексуалността. Каияа осиновил в своето собствено семейство 15 СПИН-сирачета на възраст между 7 и 14 години.

В Малави има около 780 баптистки църкви с приблизително 65 хиляди членове.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg