Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Пази сърцето си

Main Pic
Публикувана: 27.10.2006
Автор: Ивайло Ябълкаров
Прочетена: 1866
Коментари: 0

Лекарите ще ви кажат, че сърцето е един от най-важните органи. Спре ли да бие то, спира животът.  

Кардиолозите ще ви посъветват да подлагате сърцето си на редовна профилактика, за да доживеете до дълбоки старини.

Според някои подходящото хранене и добрите диети държат сърцето ви здраво. Други препоръчват интензивни физически упражнения и поне по един час ходене дневно. Трети настояват да спим и почиваме повече.

Наскоро излезе изследване, според което пеенето от сърце е полезно за здравето. То повдига настроението, преборва хъркането и дори болестта на Алцхаймер, за която мнозина предричат, че ще е бичът на 21. век. Пеенето от сърце може дори да подобри имунитета ви.

Направено е изследване на хористите в църквата в Кентърбъри, което е установило, че при някои от тях се наблюдава подобрение на дейността на белите дробове, дишането, настроението, стойката и е намалял стресът. Пеейки от сърце, ще можем дори да се борим с намалената способност на мускулите да приемат кислород, с измирането на тъканите в тялото, т.е. с остаряването.

Факт е, че живеем в забързан и агресивен свят. Това е време, в което печеленето на пари и правенето на кариера с цената на всичко се е превърнало във фикс идея. Все по-рядко ни остава време за разходки и тренировки. Ако пеем, то е само под душа.

Сърцето е важен орган, никой не се съмнява. Освен тялото ни обаче и духовният ни организъм има нужда от внимание. Нали не сме забравили, че сме съставени от дух, душа и тяло? Духът и душата ни често се оказват заразени, подобно на тялото ни. Библията казва, че духовната ни същност има сърдечен орган, който е много важен и изисква много грижи. Всъщност цели 229 пъти думата сърце се среща в Божието Слово. “Повече от всичко друго що пазиш, пази сърцето си, защото от него са изворите на живота.” (Притчи 4:23) Ясно е, че трябва добра профилактика за духовното ни сърце. От него текат изворите, които дават живот, радост, сила, мир, кротост, себеобуздание, любов, дълготърпение, благост и вярност. И както казва Исус (Матей 12:35), човек от доброто си съкровище изважда добри неща, а от лошото – лоши. Каквото изпълва сърцето, това ще изпълва устата.

Защо става така, че от важния духовен орган, вместо да текат добрини не само за нас, а и за околните, изтичат застояли и замърсени неща? От извор на живот сърцето се превръща в извор на смърт. Може би причина за това е, че не го пазим, че не го поддържаме и не го подлагаме на редовна профилактика. “Сърцето е измамливо повече от всичко и е страшно болно; кой може да го познае?” (Еремия 17:9)

Профилактика на духовното сърце?

Щом като учените са установили, че пеенето от сърце пази тялото, представете си какво би направило хваленето на Бога с цяло сърце, с всичкия ум, със силата ни. Ще доведе до това от него да текат извори на живот. Представете си какво би било, ако четяхме повече от Библията, ако ходехме по-често на църква, ако общувахме по-дълго с Него, ако подреждахме така приоритетите си, че Бог да е винаги на първо място… Профилактика на сърцето…

Много пъти в Библията се казва, че Бог изпитва сърцата. Какво ще открие в тях? Ще открие ли Себе Си, собствения Си образ? За него е зло нещо, ако не Го търсим (ІІ Летописи 12:14). Ще открие ли копнеж по Него, или ще намери само хладина?

Бог копнее да вижда хора, чиито сърца са съвършени пред Него. Той копнее да се показва мощен (ІІ Летописи 16:9).

Според статистиката болестите на сърцето и кръвоносната система са най-честа причина за смъртността сред гражданите на Европейския съюз. Не е необходимо проучване, за да кажем, че болното духовно сърце е причина за умирането на множество души всеки ден. Как да се спасим от тази пандемия?

“И ще Ме потърсите, и ще Ме намерите, като Ме потърсите с цялото си сърце.” (Еремия 29:13)

Това е начинът да получим онова меко и ново сърце, обещано от Бог (Йезекиил 36:26).

24 септември е Световен ден на сърцето. Ден, в който светът се сеща, че сърцето трябва да се пази. Само тогава ли ще се връщаме към познатите думи от Притчи 4:23: “Повече от всичко друго, що пазиш, пази сърцето си, защото от него са изворите на живота”?

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg