Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Мисионерски керван: с камили през Сахара

Main Pic
Публикувана: 02.11.2006
Автор: ЕВ
Прочетена: 957
Коментари: 0

Нешвил. Арабски християни са прекарали мисионерски керван с камили през пустинята Сахара за 3 месеца. По време на пътуването те не са се сблъсквали само с доброжелателност, а и с побои и отвличане от войници. Това бе съобщено от информационната служба на южните баптисти в САЩ. Поради страх от враждебност от мюсюлманска страна в статията хората, участвали в кервана, са назовани с псевдоними.

Всичко започнало преди 6 години, когато един американец, когото ще наречем Лука, заедно със съпругата си занесли Евангелието в една северноафриканска народностна група, обхващаща около 1,5 милиона души. Някои от тях станали християни. Единият, да го наречем Шама, започнал да разказва библейски случки и така евангелизирал. По този начин били основани 9 малки християнски групи. Когато прочели Деяния на апостолите, новоповярвалите християни решили, че и те самите трябва да разпространяват Евангелието.

Насочили молитвите си към една група номади, живеещи в Сахара. Това са мюсюлмани, които са считани за диви, враждебни и брутални. Християните тръгнали на път с 8 камили, няколко коня, като носели чай, житни растения, олио, касети с евангелията и филма “Иисус”. Участниците в кервана учели наизуст библейските истории и всеки ден заедно се молели. Те пресметнали, че ще бъдат на път около 90 дни и в следващите 3 месеца техните близки не чули нищо за тях.

Арабските християни били подготвени за враждебно приемане. Още щом Шама започнал да проповядва пред една група, бил обвинен от ислямски учител, че обижда пророка Мохамед. Макар Шама да уверявал, че говори само за Исус, бил бит със стоманена тръба от мюсюлманите, а краката му били намушкани с ножове. Другите членове на кервана успели да измъкнат Шама на сигурно място и зашили раните му с конски косми.

При друг случай войници искали да насилят християните. Униформените убили една камила, а християните успели да избягат.

Някъде вярващите срещнали отворени сърца. Няколко номади приели Христос и се кръстили. Сега арабските вярващи плануват следващото си мисионерско пътуване.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg