Събота, 01.04.2023

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Да изграждаме заедно

Main Pic
Публикувана: 08.11.2006
Автор: ЕВ
Прочетена: 860
Коментари: 0

Членове на българските евангелски общности от Канада и САЩ прекараха няколко прекрасни дни пред прага на есента в общо богослужение край брега на Ниагарския водопад и в залата на църквата в Торонто. Християнската евангелска църква в най-големия град на Канада бе домакин на срещата, която е вече втора поред. Първата се състоя в края на май т.г. в Монреал. Служители и членове на българските църкви от Торонто, Монреал, Кичинър, „Слово, вяра и живот” в Чикаго и българската евангелска общност в Бъфало споделиха своите духовни опитности и заедно прославяха Божието име.

В тази втора среща на църквите все повече се затвърди мнението, че заедно християните могат повече. Имигрантската специфика на българските евангелски църкви и средата за благовестие сред сънародниците в Канада и САЩ са някои от особеностите на условията, в които служат християните далече от България. Затова, подтикнати от ревността за достойно служение пред Бога и ръководени от заповедта преди възнесението на Господ Исус Христос, изречена в последните два стиха на Евангелие от Матей, служителите от българските църкви в Канада и американските градове Чикаго и Бъфало се обединиха около становището, че с общи духовни усилия могат да се постигнат успехи в изграждането на Божието царство.

Основа на това движение е обръщението на църквата в Монреал, което бе прието от всички. „Да изграждаме заедно” е движение за обновление в служението, за обединение на духовните усилия в молитва и благовестие, за духовна подкрепа и насърчение на църквите в среда, която е чужда за българина, за един по-тесен контакт между служителите въпреки огромните разстояния.

Често в индивидуалното си духовно състояние, а и в работата си за Бога, християнинът в чужбина започва да се чувства самотен. Тази самота води след себе си разочарование, духовна слабост и съмнение в Божията воля за духовен растеж и благословение. Затова подкрепата в молитва и слово между християните в такива ситуации дава нов заряд в служението.

В духовно общение близо до брега на едно от най-чудните Божи творения на Земята – Ниагарския водопад, българите от евангелските църкви имаха едно благодатно време за поучение и разискване за принципите на духовния градеж, за Божието благословение на всяко усилие, което цели спасението на човешката душа.

Дните обаче се изнизаха бързо и всеки пое дългия и монотонен път на магистралите по посока към дома, носейки в сърцето си духовен оптимизъм и увереност, че Бог е с нас в служението и въпреки разстоянията и границите има християни, които с усърдие просят пред Бога за благословение на Неговите работници сред българите в Северна Америка.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
Books-bg
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg