Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Национална конференция „Новите религиозни движения в България

Main Pic
Публикувана: 21.11.2006
Автор: ЕВ
Прочетена: 1102
Коментари: 0

„Вероизповедания и нови религиозни движения в България – проблеми и перспективи на прага на ЕС” – това бе темата на националната конференция, която се проведе от 10 до 12 ноември в Богословския факултет към СУ „Св. Климент Охридски” с организатори Центъра за проучвания на нови религиозни движения и Института за философски изследвания при БАН

Сред т.нар. нови религиозни движения попадат Обединената църква на Мун, Обществото за Кришна съзнание, Църквата на мормоните, „Свидетели на Йехова” и др. Те се явяват алтернатива на традиционните християнски вероизповедания, като междувременно черпят елементи от източните философии.

Темата на новите религиозни движения бе разглеждана и в контекста на традиционните християнски вероизповедания в страната, бе даден отговор на критиките срещу протестантските църкви, нерядко представяни в публичното пространство като секти. Представители на Комисията по правата на човека и вероизповеданията към Народното събрание, дирекция „Вероизповедания”, Института за философски изследвания при БАН, Православната църква, преподаватели в университети и др. представиха свои доклади относно същността на сектите, ситуацията в България, критериите, според които да се разпознават сектите....

Един от издателите на християнска литература у нас (Здравко Ненов, изд. „Верен”) упражни правото си на отговор в медийното пространство, чиято организация бе оклеветена и погрешно представена в обществото от някои столични медии за самоубийствената секта „Клонка Давидова”.

В медиите някои от протестантските пастори (вкл. п-р Виктор Вирчев) бяха наречени „главатари на незаконни секти, проповядващи неканонични християнски учения в България”.

Как в едно съвременно демократично общество човек може да бъде предпазен от религиозни заблуди?

 

Ние търсим диалог с тези религиозни движения, ние искаме в този център максимално обективно да ги изследваме, целта е ние да предпазим гражданите на България от секти с деструктивен и тоталитарен характер.

Благовест Върбаков, Център за проучване на нови религиозни движения

 

Сектите могат да бъдат опасни тогава, когато за разлика от класическите религиозни общности и църкви не се регистрират или не оповестяват публично своята дейност като религиозно институция или сдружение, а се скриват зад маската на различни благотворителни, обществени, културни, научни или други сдружения, но паралелно целта им е да въздействат върху съзнанието на своите последователи.

ас. Константин Нушев, Богословски факултет към СУ

 

Достатъчно е българите да отворят новата българска енциклопедия на БАН от 1999 г., за да им стане ясно, че християнството има три клона – това са римокатолическият, източноправославният и протестантският, и там са споменати от традиционните и евангелски църкви в България, между които са методисти, баптисти, петдесятни. Тези са традиционните у нас. Трябва да знаем,че българският евангелизъм има 150-годишна история. Ние сме съществували винаги официално и имаме и своя принос към страната.

 Виктор Вирчев, председател на Съюза на евангелските петдесятни църкви в България

 

 

Когато има медии, които поднасят информация, без да засягат личности, а просто поднасят информацията за съответните учения, разясняват какви са ученията, книги, литература, всеки може да прочете, може да види. Ние сме в едно свободно общество и има хора, които се интересуват от тази тема, и има хора, които не се интересуват – който иска и има интерес, той ще намери информация.

Здравко Ненов, Издателство „Верен”

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg