Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Панделките няма да разрешат проблема

Main Pic
Публикувана: 23.11.2006
Автор: Михаил Стефанов
Прочетена: 719
Коментари: 0

39,5 млн. души в света са болни от вируса на СПИН, като темповете на заразяване и броят на смъртните случаи непрекъснато растат. Това показа последният доклад на ООН за развитието на болестта, според който през 2006 г. 2,9 млн. души са починали от заболявания, причинени от СПИН, а други 4,3 млн. са се заразили с ХИВ. Най-голяма част от новозаразените живеят в Източна и Централна Азия и Източна Европа.

„Докладът за тази година ни дава сериозни причини за притеснения”, каза Питър Пиот, председател на UNAIDS. „Глобалната епидемия се разраства по целия свят – на всеки 8 секунди един човек се заразява с ХИВ”, допълни той.

От установяването на първия случай на СПИН през 1981 г. до днес от болестта са починали над 25 млн.души, което я превръща в една от най-унищожителните в световната история. „Само за четвърт век СПИН драстично промени света ни”, каза Кофи Анан, бивш генерален секретар на ООН.

Онова, от което анализаторите на ООН са най-разтревожени, е фактът, че има бум на болестта в региони, които в последните години бяха постигнали сериозен прогрес в борбата със СПИН – Уганда, Тайланд, Западна Европа и САЩ. Най-тежка е участта на Субсахарна Африка, където живеят 63% от всички болни от СПИН в света, или 24,7 млн. души.

Основният проблем се крие в промяната в поведението – все по-малко се използват презервативи, все повече хора правят секс с различни партньори и младежите имат първия си сексуален контакт на все по-ниска възраст. Според доклада младите хора между 15 и 24 годинини са 40% от новите случаи на заразяване с ХИВ.

 

СПИН = НЕЩО ПОВЕЧЕ ОТ ЧИСЛА

 

Проблем има – това е нещо, което е ясно от доклада на ООН. Анализаторите дори са го дефинирали: „Основният проблем се крие в промяната в поведението” (вж. по-горе). Но неясното е защо после започват старата песен: слагайте си презервативи, не правете секс с повече от 4-ма различни души на месец и т.н. И изпращат едни млади хора, облечени като презервативчета, да раздават брошурки, колко е лошо да имаш СПИН... и го правят веднъж годишно, на Световния ден за борба срещу СПИН, когато всички си закачат едни панделки на гърдите и цял ден ходят накичени.

 

Анализаторите на ООН са прави – основният проблем наистина е в поведението. Но не в това, че не се използват презервативи. Констатацията, че все повече млади хора правят секс от малки, също не върши работа. Пък и не е ли малко странно, от една страна, западната култура да пропагандира секса на всички нива, с всички сили, а от друга – да се тюхка, че същите тези тийнейджъри, на които налага сексуалните си ценности, все повече се разболяват от СПИН?

 

Работата не е в панделките по случай празника. Работата дори не е в това, че Бог е поставил съвсем ясни стандарти за сексуална чистота. Работата е там, че кой каквото сее, това жъне. И презервативите, и панделките няма никога да променят това...

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg