Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Един от най-дискриминационните закони за вероизповеданията в Европа

Main Pic
Публикувана: 29.01.2007
Автор: ЕВ
Прочетена: 781
Коментари: 0

В Тимошоара, Румъния участници в масово шествие протестираха срещу дискриминационния характер на новоприетия закон по вероизповеданията, който разделя гражданите на страната на 3 категории според тяхната принадлежност към основно вероизповедание, регистрирано или нерегистрирано вероизповедание.

Ограничението, свързано с израз на вярата, дава неравностойни права за хората от една и съща страна (да погребеш един евангелски вярващ в гробища, принадлежащи към традиционно вероизповедание, зависи от благоволението на свещеника).

Бен-Они Арделиан, един от пасторите, участващ в похода, казва: “Законът съдържа формулировки, подобни на тези, за които нашите предшественици са били изпратени в затвори по време на комунизма и са били убити заради тяхната вяра, обвинени, че са нарушили общественото здравеопазване и морал. Кой днес определя условията за обществено здравеопазване и морал в Румъния в едно предимно православно общество? Съществува възможност всяко действие за разпространение на Евангелието да бъде счетено за опит срещу общественото здравеопазване.”

РЕЛИГИОЗНИТЕ СДРУЖЕНИЯ И НОВИТЕ ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯ

“0,1% от населението е поставено пред необходимостта да намери нова деноминация (състояща се от минимум 23 000 вярващи), тъй като изискването за едно сдружение е да функционира поне 12 години, за да бъде пререгистрирано. Това поставя Румъния сред последните в Европа, що се отнася до узаконяване на вероизповедание" заявява Даниел Матей, директор на Румънското сдружение на пълното Евангелие.

"ДНЕС В ТИМИШОАРА, УТРЕ В ЦЯЛАТА СТРАНА"

“Антикомунистическа революция е започнала от Тимишоара през декември 1989 г. И ние искаме по същия начин духовната революция да започне оттук,” заявява пастор Даниел Кокар.

Протестният поход от Тимишоара представлява ново предизвикателство от Бог за Румъния и за християнството в Европа!

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg