Вторник, 23.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

“Проблеми на евангелизма” от Павел Игнатов

Main Pic
Публикувана: 14.02.2007
Автор: ЕВ
Прочетена: 762
Коментари: 0

На 1 февруари т.г. в Софийската градска библиотека бе представена новата книга на п-р Павел Игнатов “Проблеми на евангелизма”. В нея авторът представя историята на протестантството по българските земи, трудностите и проблемите, с които се сблъсквал евангелизмът. Гости на събитието бяха представители и водачи на повечето от евангелските деноминации в България.

Времето на гонение срещу църквата в България си остава най-малко изследваният период от нейната история. Проблемите на евангелските църкви в миналото не могат и не трябва да останат скрити. Същевременно никой не може с лека ръка да отрече приноса на евангелизма в българската история.

Павел Игнатов: Евангелизмът винаги си има своите проблеми, но аз съм се постарал да ги групирам. За мен те са общи за всички евангелисти не само в България, но и по целия свят. В моята книга аз обръщам внимание на зората, на началото на евангелизма. А всяко начало е трудно. Често има натиск върху носителите на това благовестие от страна на хора, които не познават учението.

Проблемите, които се засягат в моята книга, представят проблемите на евангелисти, живели до 60-те години на 20. век. Според мен тези проблеми са типични за всички евангелисти, за всяка църква, която започва наново, сред хора, които не знаят кои са протестантите. В България евангелизмът започва своето начало в една враждебна обстановка от страна на православни вярващи, които са се чувствали заплашени по някакъв начин, но с времето, след няколко десетилетия, нещата са се оправили.

Моето пожелание към днешните евангелисти е да започнат да пишат. Всички, които бяха в близост до Исус Христос, прописаха. Някои бяха признати, други – не, но да пишат, това е един от начините да споделят своята вяра.

Мон сеньор Георги Елдъров: Бих казал, че основният проблем е този, дали проповядването, което започва от Реформацията, да остане само като едно благовестие, припомняне на фактите, или да започне ново, организирано проповядване. Проблемите също идват от днешния слушател, който не е отворен да слуша Словото.

Евангелизмът днес е част от това представяне на Христовото Слово. Ти не ставаш християнин само с кръщението, това, което те прави християнин, е много повече. Евангелизацията е потребност, която не трябва да секва никога.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg