Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Узаконяване на проституцията?

Main Pic
Публикувана: 28.02.2007
Автор: Александър Джоргов
Прочетена: 669
Коментари: 0

До няколко месеца работна група ще е готова с текст по законопроект за регламентиране на проституцията. В групата участват депутати, представители на МВР, на Националния борд по туризма, от Министерството на правосъдието, прокуратурата, ВСС, Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика и от Държавната агенция по туризма.

Очакваме сериозна съпротива от сводниците, заяви пред журналисти заместник-министърът на вътрешните работи Камен Пенков. Той уточни, че узаконяването на проституцията най-вероятно ще свие печалбите им. Пенков припомни, че до 1944 г. в България е имало закон, който е регламентирал проституцията. Освен от действащия тогава закон, ще се извлича опит и от действащото законодателство на Германия, Австрия, Гърция, Холандия и Франция.

Според депутата Светослав Спасов голяма част от проституиращите у нас са на възраст под 18 години. Те са около 50% от всички, които "продават любов". Спасов се обяви за това да има ясно определени места, където ще се упражнява дейността на проститутките и те да са далече от болници, училища и църкви. Освен това "жриците" ще трябва да плащат и ежегоден данък и да се подлагат на редовен медицински контрол. Държавата има воля за въвеждане на ясен и точен регламент при упражняването на тази професия, уточни Пенков.

 

По информация на БТА

 

Преди няколко дни в медиите излезе информация за подготовката на проектозакон за легализация на проституцията. Един след друг започнаха да се изреждат "експерти" по въпроса, опитващи се да ни убедят, че подобен закон е в "обществен интерес" и че държавата ще спечели от данъците от подобен вид дейност.

 

Интересно е обаче кои са най-пламенните привърженици на подобен закон? Едрите бизнесмени и туроператорите. Защото ги е грижа за здравето на тези жени ли? Не вярвам. Както и не вярвам на твърдението, че с едно легализиране на проституцията криминогенните елементи ще излязат на бял свят. Да, всъщност те ще се превърнат в бизнесмени и предприемачи, които вече няма да трябва да се крият, а бизнесът им още повече ще процъфти.

 

Първо и преди всичко легализирането ще удари печата на общественото одобрение върху проституцията и разврата като социално приемлива дейност. Не че тя не е съществувала от древността, но едно е да съществува, друго е да бъде официално приета "професия" от обществото. Това показва доколко нашето общество е изоставило здравия разум и моралните принципи, на които се крепи.

 

Изследванията в Холандия показват, че след легализирането на проституцията тя е нараснала с 25% за последното десетилетие на 20. век. Легализирането не установява контрол върху нея, то я разширява. То увеличава търсенето на услугите, предлагани от проститутките. Подхранва мотивацията на мъжете да плащат за секс в една много по-широка и обществено благосклонна среда.

 

Легализирането на проституцията не спомага за здравето на жените. Идеята на нашите законотворци е, че с един бъдещ закон проституиращите жени ще се подлагат на задължителни медицински прегледи. Питам се обаче на какви прегледи ще се подлагат техните клиенти, от които те могат да се заразят?!

 

Нека да не оставяме финансовите интереси на икономически и своднически лобита да ни убедят в противното. Узаконяването на проституцията само ще ускори процеса на моралния упадък, в който се намираме в момента. Това ли е, което искаме?

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg