Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Сатанизмът – официална религия?

Main Pic
Публикувана: 01.04.2007
Автор: ЕВ
Прочетена: 804
Коментари: 0

Сатанистките организации в България излязоха на бял свят. В интервю по Дарик радио за предаването „Пропаганда” пасторът на сатанисткия орден в България – Румен Атанасов, обяви, че ще бъде поискано

 официално разрешение от Дирекцията по вероизповедания за узаконяване на  Ордена.

По думите му през до лятото ще бъдат изготвени необходимите документи за искането на статут на официално вероизповедание.

"Орденът на сребърната звезда" e организация от масонски тип, в която членуват около 100 човека умерени сатанисти. В цялата страна последователите са хиляди, но не са организирани, каза още Атанасов. Той е фармацевт по професия, живее във Варна и изнася проповеди пред хората, изповядващи идеите на сатанизма.

Според Атанасов

сатанисти има и в управлението.

Той посочи, че в СДС и в партията на Волен Сидеров със сигурност има последователи.

Представителите на Ордена плануват първо да обяснят на хората в какво точно се състои вярата им. Според тях е време и в България да се даде гласност на сатанизма, защото в някои развити страни той е факт (САЩ, Германия, Англия).

Ангелов казва, че сатанистите не са опасни. Заслужава си повече да се страхуваме от сектите.

Според професор Иван Желев от Дирекцията по вероизповеданията това искане е предизвикателство и е странно. Варненския митрополит Кирил нарече това „лудост”.  "Ще коментираме, когато ги регистрират, но не вярвам някой да допусне това да стане", добави той.

В България няма определени изисквания за брой последователи, за да бъде регистрирано дадено вероизповедание. Дори един човек може да си узакони такова.

Всяко вероизповедание се регистрира в съда.

Дирекцията по вероизповеданията няма решаваща дума. Тя може да изрази позиция, с която да не се съобразят. 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg