Събота, 01.04.2023

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Прощавай, въпреки че си “вечно прав”

Main Pic
Публикувана: 03.04.2007
Автор: Уенди Биъри
Прочетена: 626
Коментари: 0

Прошката е едно от моите всекидневни духовни упражнения.

Невероятно е колко усилия и енергия използваме, когато задържаме прошката в сърцата си! Прошката може да бъде колкото трудно действие, толкова и необходима.

Когато ядосвам или наранявам брачния си партньор, няма значение, колко много го обичам! Няма значение, колко много той ме обича, когато прави нещо, което ще ме нарани и обиди. Това просто е част от живота на този несъвършен свят.

Когато нивото на стрес е най-високо, правим повече грешки от обикновено. Нормално е да задържаш някои неща и да ги използваш като оръжие срещу своя брачен партньор, но това е твърде опасно и може да разбие вашите взаимоотношения. Ето защо, където прошката стане критична, то бракът е пълноценен.

Нека разгледаме някои ключови фрази за прошката. Вярвам, че тези твърдения могат да внесат оздравителна сила в нашето всекидневие.

 

1. „Аз прощавам за...”.

Нещо специфично, помагащо ни да прецизираме точно какво прощаваме. Да не бъде изказано двусмислено, но да бъде изяснена ситуацията дума по дума.

2. „Допускам, че това, което се случи, беше неправилно.”

Не харесваме, когато трябва да кажем, че нещо е било неправилно, защото може би сме осъдили човека, сгрешил спрямо нас. Но ако няма нищо нередно, няма и нищо за прощаване. Знам за себе си, че това е важна стъпка. Това потвърждава как аз се чувствам. Когато говорим за прошка, става въпрос за любов и възстановена близост. Изцелението може да дойде само тогава, когато сме честни.

3. „Аз не очаквам да се поправи за това, което той/тя са направили.”

Това е, когато нещата стават трудни. Когато сме наранени, ние искаме нещата да са били изградени честно, тъй като не можем да променим нещо, което вече се е случило. Това, което можем да направим най-често, е да простим.

Докато чакаш да простиш за грешката на човека, който те е наранил, ще се изпълниш с горчивина.

Господ е показал Своята милост към нас, като ни е предложил опрощение не базирано на това, какво сме направили, за да се поправят нашите грехове, а защото Исус го направи за нас.

4. „Няма да използвам тази постъпка, за да определя кой всъщност е моят брачен партньор.”

Ако установявате личността на вашия съпруг/съпруга спрямо неговите/нейните грешки, вие не сте честни спрямо тях.

В опасност сме, ако идентифицираме себе си самите чрез нашите грешки, затова трябва да се радваме, че Господ не ни е познал по нашите грехове!

5. „Няма да манипулирам моя брачен партньор с тази постъпка.”

Не изнудвай емоционално своя брачен партньор с манипулация. Ако се опитваме да държим друг човек чрез манипулация и вина, ние ще разрушим нашите взаимоотношения и това ще причини много горчивина. Исус не ни манипулира с нашите минали грехове, опитвайки се да ни направи по-добри. Той ни насърчава да гледаме напред и настоява за това.

6. „Няма да позволя на това, което се е случило, да повлияе на моето лично израстване.”

Понякога си мислим, че ще нараним човека, наранил нас, отказвайки да вървим напред заедно. Ако една двойка се остави на горчивината, тогава тя ще изгуби връзката си.

Ако тази двойка отхвърли горчивината, партньорите ще бъдат в състояние по-пълноценно да проумеят своите взаимоотношения.

Непростителността е като горящ въглен. Ако я задържаме, тя ще ни изгори и ще нарани нас самите. Пламъкът може да се разпростре всред нашите семейства и всред другите около нас и да нанесе вреда.

Ако вземем предвид споделените идеи и започнем да прощаваме, любовта и свободата ще бъдат наши!

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
Books-bg
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg