Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Орденът на тамплиерите - историята му в България

Main Pic
Публикувана: 02.05.2007
Автор: ЕВ
Прочетена: 648
Коментари: 0

Екип от археолози ще търси исторически факти и доказателства за присъствието на рицарите тамплиери по българските земи. Орденът на тамплиерите подкрепя този проект. У нас Орденът на тамплиерите има 8 организации на регионален принцип, с повече от 130 члена. В Ордена се приемат само хора, определящи се като християни, но членовете му активно търсят диалог с другите религии.

Орденът на тамплиерите ("Рицари на Храма") е създаден през XII век, след Първия кръстоносен поход. Те трябвало да пазят новото кралство Йерусалим от враждебните мюсюлмански съседи, както и да закрилят християнските поклонници, посещаващи Светите места.

Орденът на тамплиерите се превърнал в мощна икономическа и политическа структура, оказваща значително влияние над коронованите глави в средновековна Европа.

През 1307 г. крал, Филип IV Хубави арестува рицарите тамплиери и ги обвинява в ерес и престъпни дела. Орденът бил формално ликвидиран на 22 март 1312 година като много от рицарите били изгорени на клада. Римският папа Климент V под натиска на френския крал разпуска ордена.

След разгрома на Ордена на тамплиерите, останалите живи  представители емигрират в Шотландия и поставят началото на съвременното масонство.

“В момента у нас се намират косвени данни за присъствието на тамплиерите, като усилията  са насочени към откриването на нови доказателства, които да се  обединят в исторически документи” - казва проф. Николай  Овчаров, ръководител на проекта.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg