Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Турция – страна на скръбта

Main Pic
Публикувана: 15.05.2007
Автор: ЕВ
Прочетена: 767
Коментари: 0

Мъченическата смърт на нашите братя в Малатия разтърси света. Молете се за семействата им, за децата им и вдовиците им – за Божият мир и закрила, за изцеляване на раната им от загубата на бащите и съпрузите им. Молете се за църквата в Турция, за устояване и умножаване. Молете се и за църквата по света – за събуждане и отърсване от егоизма си.

 

Този месец (май 2007 г.) ще е много важен за Турция. Предстои избор за президент и единственият кандидат е Абдула Гюл – ислямист по убеждения. Нека се молим за Божия избор за президент за тази страна и за това в политиката на Турция, ако и да звучи като чудо, да има новородени християни.

 

Турция остава най-голямата недостигната с Евангелието нация в света. Преди нейната територия е била бастион на Ранната църква, но сега е силен пропагандатор на исляма. Християнското население от 1900 г. насам се е сринало от 22% до 0,03%. Повечето от тези християни не са турци. Малцина от 71-милионното население от мюсюлмани са чували Евангелието.

 

Турция е нация, разкъсвана в различни посоки: някои търсят близки връзки със Запада и членство във Европейския съюз, ислямистите желаят да развиват връзките си с мюсюлманския свят, а националистите – с Централна Азия. Конституцията и съдебната система са предимно светски и подкрепят религиозната свобода, но мнозинството от политиците, полицията, а също и растящ брой мюсюлмански фундаменталисти са агресивно враждебни към всичко християнско. Молете се за мъдри промени в конституцията, която да бъде подобрена, и всички опити да се ограничи религиозната свобода да бъдат неуспешни.

 

Бариерите от предразсъдъци и омраза към Евангелието могат да бъдат непредсказуеми. Молете се тези бариери да бъдат съборени:
* Историята. Дългото съжителство на Турция с исляма и горчивите войни с християнските европейски нации са превърнали обращението в почти деяние на предателство към нацията.
* Културата. Да бъдеш турчин, е да бъдеш мюсюлманин, дори и номинален. Страх от семеен натиск, полицейско заплашване и третиране от мюсюлмански екстремисти държат мнозина далече от Исус.
* Отношението. Дълбокото противене в обществото към всичко християнско прави всяка форма на свидетелстване трудна. Трябва да се молим за радикална промяна в общественото съзнание.
* Грешното разбиране. Евангелските християни са сравнявани с арменските терористи и със „Свидетелите на Йехова”. Сензационни статии в пресата разпространяват лъжи за християните и допълнително разпалват публичното мнение. Мюсюлманското неразбиране на християнската доктрина представляват друга важна бариера.

 

Християнската църква като цяло е в упадък поради емиграцията на арменците, гърците и асирийците, които са членове на древните източни църкви. Има съживление в Арменската православна църква, но общо за християните се смята, че са второ качество граждани поради техния етнически и религиозен произход. Евангелските вярващи са неколцина, може би 800 сред етническите малцинства и 500–600 турци или кюрди. Но това, което е причина за хвала към Господ, е увеличаващият се брой на местните християнски групи.

 

Мисионерската работа е започнала през 1821 г., но скоро е била насочена към по-приемащите немюсюлмански малцинства като средство за достигане на множеството. От 1960 г. подновените молитви и опит бавно, но сигурно носят плодове и сред мюсюлманите. Всички мисионери дълго са живели под заплахата от полицейско насилие и изгонване от страната. Молете се за:
* Тези, които са призвани, екипирани и надарени да бъдат мисионери в Турция – много трудно се намират.
* Правилните възможности за служение и стратегия, които да помогнат на цялата страна да бъде изложена на Евангелието.
* Правилното взаимоотношение с местните вярващи – твърде много чужденци в една област могат да спрат развитието на зряло лидерство.
* Двадесетте агенции, които имат товар и призвание, да служат на турците – за техните продължителни плодове в съвместната им работа.

 

Недостигнатите народи. За години малкото турски християнски групи са били ограничени главно в Истанбул, Анкара, Измир (Смирна в НЗ) и Адана. Това се променя и малки групи започват да се появяват и в други населени места. Молете се за:
* Живи, растящи християнски събрания да има във всяка една от 71 провинции. Сега само в 9 има такива. Особено има нужда от молитва за източноанадолските провинции и провинциите около бреговете на Черно море, където живият кюрди и народа лаз.
* Между кюрдите има около 200 християни от общо 15 милиона. Молете се насилието между управляващите турци и малцинството кюрди да спре.

 

ПО ИНФОРМАЦИЯ НА БММ

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg