Вторник, 23.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Глобален ден за молитва

Main Pic
Публикувана: 03.06.2007
Автор: ЕВ
Прочетена: 1101
Коментари: 0

На 27 май, в деня на Петдесятница, се проведе национален молитвен ден. Началото му започна в Южна Африка. Християните от целия свят бяха поканени да си подадат ръце в Глобалния ден за молитва (ГДМ), известен с абревиатурата GDOF (Global Day оf Prayer).

Това е инициатива, започнала със зората на милениума през 2001 г. в Кейптаун, Южна Африка (Грейъм Пауър), разпространила се по цялото земно кълбо. Много молитвени вериги, християнски организации и църковни лидери подкрепят това световно, надденоминационно, трансформиращо събитие.

Миналата година от християнския център „Витания” в България имаше присъединяване на местно ниво. От тази година има официално регистрирано българско участие (за повече информация www.globaldayofprayer.com).


Как се провежда Денят за молитва

На 27 май 2007 г. с изгрева на слънцето от изток през всяка времева зона до залеза се очаква милиони по лицето на Земята да откликнат на този призив от Бог да смирят себе си и да се молят. Като единно Христово тяло християните от цял свят се поклониха на Господа, празнуваха Неговото величие и слава.

 

Ключови библейски пасажи
II ЛЕТОПИСИ 7:14: „Ако народът Ми, Който се нарича с Моето име, смири себе си, та се помоли, и потърси лицето Ми, и се върне от нечестивите си пътища, тогава ще послушам от небето, ще простя греха му и ще изцеля земята му.”
АВАКУМ 2:14: „Защото земята ще се изпълни със знанието за славата Господна, както водите изпълват морето.”

СТРАТЕГИЯТА в 3 стъпки
Инициативата GDOP е вдъхновена от трите етапа, предшестващи раждането на Църквата: десет дни в постоянна молитва преди Петдесятница, един ден в молитва пред очите на целия град, последван от дни за благословение. Затова GDOP включва:

10 ДНИ МОЛИТВА (24/7) и ПОСТ (организиран по места) от Възнесение до Петдесятница по модела на Христовите последователи преди първата Петдесятница –17–26 май 2007 г.

1 ГЛОБАЛЕН ДЕН ЗА ПОКАЯНИЕ И МОЛИТВА – в неделя на Петдесятница телевизия, радио и интернет ще излъчват такива събирания от различни краища на света – 27 май 2007 г.

90 ДНИ ЗА БЛАГОСЛОВЕНИЕ или дейности на християните, насочени към обществото – GDOP насърчава формиране или активиране на вече съществуващи местни обединения между пастори, църкви, мисии и бизнес лидери с цел реализиране на практично, трансформиращо благословение за съответните общини – 28 май – 25 август 2007 г.

ДЪЛГОСРОЧНО GDOP е планиран за всяка година на Петдесятница до 2010 г.: 27 май 2007 г., 11 май 2008 г., 31 май 2009 г., 23 май 2010 г.

Молитвите, включени в GDOP наръчника, са замислени да бъдат четени в единство от всички вярващи по света, а в неделята на Петдесятница присъединилите се църкви издигат глас в молитва за света.

В късния следобед и вечерта на Петдесятница по цялото земно кълбо християни от различни деноминации планират събирания в големи обществени зали, стадиони и площади, за да се покланят открито на Бог в името на Исус Христос и да се молят за изцеление и благословение на народите. А в „затворените” за християнството страни вярващите намериха различни начини да се присъединят към световната молитва. СМК – телевизия, радио, интернет – ще улеснят още повече свързването и обединяването на молитвите ни.

Молитвената инициатива е на световно, надденоминационно ниво. Затова християните от всички деноминации, църкви, общности и семейства могат да се включат в този специален ден за покаяние и молитва.
Представители за България са пастор Божидар и Нели Ялъмови от християнския център „Витания” в Казанлък.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg