Вторник, 28.09.2021

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Временна наслада или Божие присъствие

Main Pic
Публикувана: 09.06.2007
Автор: Ивайло Ябълкаров
Прочетена: 511
Коментари: 0

Не обичам да подслушвам чужди разговори, но нямаше как да не чуя репликата на момичето. С трима мои приятели седяхме на една маса, а на отсрещната се беше разположила шумна компания от тийнейджъри. Не мога да забравя казаното: “Брат ми е на 20 и е още девствен.” Усещаше се насмешка и учудване, целящи да развеселят групичката.

 

Трима от нас сме над 20 и много се чудехме кое всъщност е лошото на това, да си още девствен на тази възраст. Знам, че възрастта, на която момичета и момчета започват сексуални контакти е спаднала много и навсякъде се говори не за запазване на девствеността, а за безопасен секс. В много списания се дават съвети “как да съблазниш партньора си”, “как да си избереш любовник”, “как да бъдеш сексуално задоволен”. Обществото агресивно налага мисълта, че да си девствен е лошо, достойно за съжаление и ненормално. Проблемът не е в това какво казва обществото, а че много млади хора, в това число и християни, са съгласни с такова мнение.

 

Не могат да разберат защо трябва да чакат, докато се оженят. “Какво толкова? Нали се обичаме и един ден ще се оженим.” Мислят си, че е добре да пробват, за да разберат дали си подхождат.

 

Какво означава да си девствен и това геройство ли е или признак за глупост? Девствеността е чистота. Тя е доверие в Бога и не е грях. Тя е посвещение и подарък… Може да бъде физическа и духовна. Физическата девственост е веднъж завинаги. След нея загубваш своята невинност. Духовната е тясно свързана с физическата. Ако не си имал сексуална връзка преди брака, има вероятност да си се запазил духовно чист. Проблемът е, че тя е като дреха, която бързо се цапа. Може да не си правил секс преди брака и въпреки това да имаш нужда от очистване. Ако задоволяваш страстите си с порнографски списания, филми и мисли, то вече си замърсил живота си. Ако във връзката си достигате прекалено далеч в интимните отношения, имате нужда от очистване. Кое е твърде далече ли? Всяко нещо, което те води до трудно удържима сексуална възбуда, е твърде далеч.

 

Някои се питат какво толкова лошо има в милувките, когато сме сериозни във връзката си и планираме да се оженим. Като християни знаем, че предбрачният секс е грях, но не ни се иска да приемем, че прекалената интимна близост също е грях. Защо ли? Кой от нас знае какво го чака в утрешния ден? Ако днес си лудо влюбен и искаш да се ожениш, то утре не се знае какво ще стане. Чувствата са толкова непостоянни. Днес обичаш някого, а утре не искаш да го видиш. Ако липсва посвещението на брака, каква е гаранцията, че няма да харесаш някой друг. Ами ако това стане и си стигал почти до края в интимната близост, представи си какво ще предложиш на бъдещия си партньор. А сега си представи, че и бъдещият ти партньор в брака е достигал във връзките си почти до края. Как бихте се чувствали и двамата?

 

Имаме много погрешно схващане, насадено ни от киното най-вече, че интимност и любов не могат да съществуват без секс и физическа близост. Времето преди брака е подходящо, за да опознавате същността на човека – интереси, мечти, вяра, а не тялото му. След брака ще имате достатъчно време за това.

 

В интимните си взаимоотношения преди брака трябва да се има предвид и така наречения закон за “намаляващото удовлетворение”. Според него това, което ви задоволява сега, няма да ви задоволява впоследствие, т.е., колкото повече получавате, толкова повече искате.

 

Истината за секса е, че той не прави любовта по-голяма, а е израз на истинска любов, която би трябвало да се скрепи с брак. Днес повечето млади хора не искат да чакат толкова дълго. Спада възрастта на децата, имали сексуални връзки.

 

Чакането изгражда дълготърпението в нас. Обаче хората нямат нужда от него  и искат всичко сега – живей за мига. Защо да чакаш, когато можеш да го направиш и сега. Това е съвременната философия. На нея са пленници и много християни.

 

Добре е да си припомним някои позабравени истини за секса преди брака. Сексът е подарък, който Бог иска да ни връчи след обричането във вярност, но ние често нетърпеливо бързаме да го отворим. Сексът преди брака е грях, който ни отдалечава от Бог и може да ни доведе до тежкото чувство за вина. Носи опасност от разочарование, болести, нежелана бременности или аборт (около 3% от презервативите са дефектни). Когато правиш секс преди брака, ти раздаваш част от себе си на хората, с които имаш връзка. А какво ще предложиш на партньора си един ден? Когато допускаш този грях, все едно изневеряваш на бъдещия си брачен партньор, а и става все по-трудно да бъдеш верен.

 

Най-тежкото последствие от предбрачния секс са духовните последици. Той те отделя от Бог, отнема физическата ти и духовна девственост, може да те лиши от Божието присъствие за предстоящата вечност, гризе съвестта ти (поне би трябвало).

 

“Божията воля за нас и най-доброто за нас са едно и също нещо. Бог винаги желае най-доброто за нас. Всяка Божия заповед “Да не…” е израз на Неговата любов. Той е взел присърце най-доброто за теб. Бог не ни дава правила, за да ни попречи да се наслаждаваме на живота. Дава ни правила, за да можем напълно да Му се наслаждаваме и то възможно най-дълго. Да избереш Божията воля е Божият начин. Не е нещо лесно, но носи големи благословения.”

 

Да си девствен на 20 или повече години не е странно, смешно, тъпо и глупаво, а смело. Да чакаш Божията воля за теб е прекрасно и достойно за уважение. Ако все още не си отворил “подаръка” Му – секса, не посягай към него. Изчакай до брака. Трудно е да спреш до “само веднъж”, а и ще разстроиш живота си.

 

Ако вече си го “отворил”… има надежда и за теб. Бог няма да презре съкрушеното ти сърце и разкаян дух. Побързай и поискай Той да възстанови духовната ти чистота. Спри се и не посягай повече към този “подарък”, защото Бог не гледа с добро око на децата Си, които самоволно съгрешават отново и отново.

 

Временна наслада или Божие присъствие? Ти и аз избираме!

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg