Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Промяната е цел номер 1

Main Pic
Публикувана: 10.07.2007
Автор: ЕВ
Прочетена: 986
Коментари: 0

 

Асоциация „Уилоу Крийк” ще проведе конференция в България тази година. Какво ще представлява конференцията?

Това ще бъде най-добрата конференция в България! (Смее се.) Само се шегувам. Ние вярваме, че това ще бъде много важна конференция, която засяга водачеството в църквата. Това е тематика, която много християнски организации и църкви имат нужда да познават в дълбочина. Когато говорим за лидерство, имаме предвид да можем да мобилизираме хората, да внедрим това разбиране, което Библията говори за доброволството в църквата, финансирането и т.н.

Говорим за много от библейските принципи за лидерство. Лидерите в църквите не са обучавани на тези неща в библейските училища или поне не са започнали да ги прилагат. Именно поради тези причини ние се съсредоточаваме върху тази област – лидерството, и върху принципите на лидерството, за да могат църквите да бъдат по-ефективни в осъществяването на великото поръчение.

Каква е целта на тази конференция?

Нашата цел не е просто да обучаваме лидери, за да има по-добри лидери. Целта на конференцията е да бъдат обучени лидери, за да може с тяхна помощ църквите да се развиват по-ефективно и да осъществяват великото поръчение от Библията.

Каква е вашата стратегия за представянето на конференцията?

Правим такива конференции за лидерство в Щатите всяка година от последните 12 години насам. Записваме посланията от конференциите в Щатите и изнасяме конференцията в другите страни, като прожектираме записаните поучения от проведените конференции. Относно качеството: сигурен съм, това са едни от най-качествените неща, които някой е виждал или чувал.

Защо трябва някой да отиде на конференция, за да гледа и слуша записи на DVD?

Научили сме от опит някои неща, които ни дават убеждението, че това е много добър метод за конференция, и това е причината да насърчаваме хората да присъстват. Това, което статистиките потвърждават, е, че след като хората си купят касети, DVD или книги, те почти никога не ги четат, слушат или гледат, когато се приберат вкъщи. Знаем от опит в Щатите, че много хора също си купуват касетите, DVD или книгите за лидерство, но те просто не ги слушат или четат, защото са изключително заети. Затова решихме, че ще е много по-добре и ефективно да организираме конференция, така че хората да се събират на живо да гледат и да преживяват нещата. След това те ще си купят тези дивидита и ще ги слушат вкъщи. Тогава вероятността да ги гледат вкъщи е много по-голяма, отколкото ако просто си ги купят и очакват някой ден да ги слушат вкъщи.

Какво впечатлява хората и привлича тяхното внимание?

Най- вероятно тази конференция от техническа гледна точка е нещо, което никога досега хората не виждали. Звукът, картината са с изключително високо качество. Също така е записано и фантастично хваление и поклонение на хора, които наистина обичат Бог.

Как протича тази конференция запис?

След като присъстващите чуят една част от поученията, спираме за известно време записа и отделяме време за размисъл. Молим хората да помислят върху това, което току-що са чули, и да открият какво Бог иска да им каже с това, какво специално има Бог за всеки един с това послание, какво трябва всеки един да направи относно това, което е чул. Тогава всеки изготвя свой собствен план за действие, какво ще направи или промени, след като конференцията свърши и се прибере в дома си или в офиса си. Иначе какъв е смисълът от конференция, ако тя не помогне на хората да осъзнаят нещо и да променят нещо в живота си!

Какви ще бъдат темите на конференцията?

Темите са много обширни. Нашият пастор Бил Хайбълс говори за това, как един пастор да вдъхнови своите хора да бъдат по-точни с библейските принципи относно доброволството в църквата и даването, служенето и подпомагането на бедните и т.н. Друг пастор от WC църквата говори на конференцията за това, как да внедрим промяна в църквата. Да се установи промяна в нещо, е много трудно, защото ние всички се противопоставяме на промяната. Този пастор говори за това, как може да се осъществи промяна в църквата така, че тази промяна да е в единство с Бог. Трети пастор говори за това, как да установиш служение в някоя много бедна област, как да привличаш хора в служение, което да им дава надежда. Смятам, че това е нещо важно и за България. Така че темите са за промяната, видението, посвещението, взаимоотношенията с тийнейджъри, за собственото изграждане във водачество. Относно собственото изграждане се говори за това, как да поддържам себе си силен като лидер в църквата, да бъда изцяло посветен на Бог, как да се противопоставя на изкушението. Цялата конференция е върху тези теми – нещата, които ни изграждат като лидери.

Как преодолявате културните различия в различните страни?

Не мисля, че това е дискусионен въпрос, защото повечето от поученията по време на конференцията са основополагащи истини и ценности, които са еднакво актуални навсякъде. Това е точно както четем една Библия. Няма специална българска или американска. Тя е една. Но поученията от Библията се отнасят за България през 2007 г. така, както са били актуални в която и да е друга година. Приложението е малко по-трудно и по-различно. Стратегия да приложиш успешно Божите принципи може да е различна тук, в София, от тази в Пловдив, в планината или пък от тази в Чикаго, но принципите са едни. Така е и с евангелизирането. Евангелизирането се прави просто като започнеш да евангелизираш хора, но начинът на приложение може да е различен в София от този в Чикаго. Нужно е да знаем как на практика да осъществяваме основните принципи в различните места по света.

Какви резултати очаквате да постигнете?

Като цяло се надяваме, че след като всичко приключи и хората си тръгнат от конференцията, тези поучения, които са чули и преживяли, са ги подбудили и накарали да осъзнаят поне една област, в която имат нужда от промяна и са готови да я направят. Тази промяна може да е за личния им живот, върху взаимоотношенията в семейството или пък тяхното участие в живота на църквата. Ако всеки си тръгне от конференцията с решението да промени една област от живота си, ние ще сме много доволни. Защото, ако отзивите са само, че това е била една прекрасна и невероятна конференция, но след като хората си тръгнат, нищо не променят в живота си, това за нас е равносилно на загуба на време и финанси.

Асоциация „„Уилоу Крийк” има ли за цел да установява своя деноминация в страните, които посещава с конференциите си ?

Много често, когато на някого не му харесва нещо в дадена деноминация, той просто излиза от нея и прави нова деноминация. Според мен това е нелепо. Неразбирателствата и проблемите е добре да се разрешават в деноминацията по начин, който е правилен, и не се стига до установяване на нови деноминации. „Уилоу Крийк” няма за цел да подбужда създаването на нова деноминация в България, а и където и да е по света. „Уилоу Крийк” не е създала нито една църква с това име извън Щатите. Ние имаме АУК в някои страни, където църквите могат да се присъединяват в асоциацията и да ползват някои от ресурсите ни, но ние нямаме никакви намерения да установяваме деноминация или да влияем на хората по подобен начин.

Какво прави човек истински лидер?

Истински лидер е човек, който има последователи. Ако нямаш последователи, ти не си лидер. Можеш да си мислиш, че си, но истината е, че в този случай не си. Има много хора в църквите, които имат титли, които ги назовават като лидери, но това не ги прави такива. Лидер не е титла. Лидер е някой, който влияе на решенията на хората. Може да има лидери, които са такива, без да имат някаква по-специална титла. Това може да се забележи дори при малките деца, когато играят заедно. Някои от тях просто действат като лидери, без някой да им е казал, че са такива. Функциите на лидерите са да влияят на решенията и действията на другите хора както директно, така и индиректно чрез своя пример, чрез своите действия или своите поучения. Но истината е, че ако си лидер, ще имаш последователи.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg