Петък, 26.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Джон Стот приключи своето служение

Main Pic
Публикувана: 31.07.2007
Автор: ЕВ
Прочетена: 989
Коментари: 0

Д-р Джон Стот приключил своето служение миналата седмица.

Адресирайки последната си проповед към християните, преди да се пенсионира, човекът, когото много хора смятат за един от най-прочутите евангелисти на модерната епоха, каза на множеството, събрало се в Кесвик, Англия: “Бог иска Неговите хора да стават подобни на Христос!”.

Джон Стот, наричан от Били Греъм “най-уважаваният пастор в света днес”, на 87 години, проповядва в сряда вечер като приключи всички свои служебни ангажименти.

Последната му проповед се основава на три текста: Римляни 8:29, 2 Коринтяни 3:18 и 1 Йоана 3:2. Стот казва, че ако твърдим, че сме християни, трябва да бъдем подобни на Исус Христос.

Англиканският евангелист подбудил вярващите на събранието да влязат в световете на хората, точно както Христос е влязал в нашия свят.

Стот продължил с думите: “Защо много от нас си задават въпроса, който и аз съм си задавал: защо често, когато евангелизираме някого, усилията ни стигат до провал? Една от основните причини е, че не приличаме на Христос, когото изповядваме. Най-ефективното проповядване е тогава, когато живееш нещата, които говориш.”

За илюсрация какво влияние в света би имала една христоподобна църква, Стот цитирал думите на хиндуистки професор в Индия, който не вярвал в Христос. Той казал на християнските си студенти: “Ако вие, християните, живеехте като Исус Христос, Индия щеше да бъде в краката ви утре.”

Стот използва думите на Искандар Джадид, обърнал се от мюсюлманството християнин, който казвал: “Ако всички християни бяха християни и подобни на Христос, нямаше да има ислям днес.”

По време на събранието Стот задава въпроса: “Постижимо ли е това да бъдем подобни на Христос?”

Той обобщи, че не е възможно със собствени сили да станем като Христос, но Бог ни е дал Святия Дух, който да обитава в нас и да ни променя. “Това е Божият начин да ни направи подобни на Христос, като ни изпълни със Святия Дух.”

Събранието беше наситено с емоция за хилядите присъстващи. Всеки изживял спомените си за мощното служение, писане и проповядване на Джон Стот.

Стот, който през целия си жовт е служил като свеженик на Кралицата от 1959 до 1991г., сега официално се е пенсионира от публичното си служение и отивал в общество от пенсионери за англикански духовници в южна Англия, където неговите настоящи и бъдещи нужди ще бъдат осигурени напълно.

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg