Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Стани и свети!

Main Pic
Публикувана: 02.10.2007
Автор: Ивайло Ябълкаров
Прочетена: 663
Коментари: 0

Преди няколко години попаднах на кратка статия в християнско списание със заглавие “Лъжите, които пеем”. До този момент не бях се замислял, че когато пея, мога да лъжа. Оттогава насам все се питам дали не лъжа Бог, пеейки хвалебни песни.

В началото на моя християнски път песните, които се пееха, бяха малко на брой, но сега изборът е голям. Една част от тях наистина са прекрасни и разказват за взаимоотношенията ни с Бог. Понякога обаче, подведени от мелодията и емоциите, въобще не се вслушваме в това, което изричаме. Лесно из устните ни излизат думи като: “Не мога да живея без Теб”, “Бих направил всичко, за да съм с Теб”, “За Теб живея аз”.

Лесно в молитва се вричаме да следваме и да признаваме Бог. Много пъти сме бързи да говорим, без да се замисляме дали лъжем. Всъщност кога един човек лъже? Когато казва едно, а върши друго. Когато обещава, но не изпълнява. Когато изрича полуистини или спестява част от истината. Лъжата е грях. Това е Деветата Божия заповед. Ако лъжем, независимо дали говорим, или пеем, ние съгрешаваме.

В опит да избегнат този грях мои познати са решили да премислят всеки стих, който изпяват, за да проверят себе си. Стигат дори дотам, че ако осъзнават, че ще изпеят нещо, което не съответства на живота им в момента, си замълчават и се молят това да се промени. Нима можем да излъжем Онзи, Който вижда в тайно и за Когото няма нищо скрито?

Често се питаме как да обясним на близките си, че сме “нови хора”. Най-силното свидетелство според мен е мълчаливото, т.е. малко приказки и много дела за пример. Свикнали сме хората да ни лъжат, манипулират и шантажират. Вече много трудно вярваме на думи. Затова мисля, че ще можем по-лесно да повлияем на някого чрез примера си, а не с многото говорене.

Божието Слово казва, че по плодовете ще ни познават, т.е. от резултатите в живота ни, а не от речите ни. За съжаление има Божи служители, които са говорили пред хиляди хора, но след време се е оказвало, че животът им не отговаря на това, което проповядват. Има и християни, които в неделя хвалят Бог, а през седмицата ругаят, лъжат, обиждат.

Апостол Яков говори за езика, че е страшно зло и че с него хвалим Бог и кълнем човеците, създадени от Него (Яков 3:1–12). Това разминаване между думи и дела често отблъсква хората.

Ела и виж (Йоан 1:46), бяха думите, които Натанаил чу от Филип за Исус Христос. Това е, което в повечето случаи е необходимо за нашите невярващи близки.

Един християнски автор казва, че “ако баща ти и майка ти, сестра ти и брат ти, даже самата котка и кучето вкъщи не са по-доволни от това, че си християнин, въпросът е дали наистина си такъв”.

Дишай хвала, чух преди време от един Божи служител. Животът ти да бъде едно постоянно свидетелство за твоята вяра в Бог. Както не се замисляш, когато си поемаш дъх, така от само себе си да имаш жива вяра.

Стани и свети, се казва в Библията (Исая 60:1). Не “стани и изговори хиляди думи”, а “стани и свети”.

Интересна информация прочетох наскоро. Човек средно в живота си влияе на около 20 000 души. Чрез думите, поведението и отношението си ти оказваш влияние в нечий живот. Каква е следата, която оставяш в живота на близките си?

Не изисква много усилия да се научиш да проповядваш, да заучиш някой стих наизуст, да пееш песни на хвала. По-трудно е да станеш и да светиш.

Искаш ли да промениш някого и да обясниш на друг, че вече си “нов човек”? Показвай му го предимно с живота си, така той ще те „чуе”.

И да не забравяме, че думите ще ни оправдаят, но по тях ще бъдем и съдени.

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg