Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Стотици лидери се събраха за Глобален християнски форум

Main Pic
Публикувана: 15.11.2007
Автор: ЕВ
Прочетена: 1221
Коментари: 0

От 6 до 9 ноември в Лимуру, близо до Найроби, се проведе Глобален християнски форум, на който присъстваха около 250 представители от високо равнище на главните християнски течения и световни организации.

Делегатите в конференцията участваха в общоцърковни дискусии за призванието на християните и тяхната роля в света днес.

Целта на форума е да създаде ново, открито пространство, в което най-различни християнски църкви и организации да се събират, за да се насърчи взаимното зачитане между отделните християнски течения и да се обсъждат общите предизвикателства пред всички тях. Една от целите е да се включат всички течения на християнството, дори и тези, между които няма диалог.

Темата на форума беше “Пътят ни с Исус Христос, нашият Помирител” и през четирите дни участниците обсъждаха как най-добре да осъществят диалог и сътрудничество по въпроси, свързани с единството между християните и това как да свиделстват в света.

Световният съвет на църквите бе представен от няколко лидери, между които генералния секретар Самуел Кобия.

Началото на форума е поставено в средата на 1990 г. от тогавшния секретар на Световния съвет на църквите, Конрад Райзер в резултат от осъзнаването, че инуменическото движение не се свежда само до Световния съвет на църквите. От тогава насам консултации са се провеждали в Азия, Африка, Европа и Латинска Америка. Участниците в тези събирания са насърчавани да споделят личните си опитности във вярата, както и истории от техните християнски общности.

На срещата в Лимуру имаше представители от следните християнски течения: африкански християнски църкви, англиканци, баптисти, евангелисти, (римо-) католици, Христови църкви, лутерани, менонити, методисти, моравци, източно православни, петдесятници, реформатори, Армията на спасението, адвентисти, обединени църкви.

Наред с тези християнски традиционни течения, имаше и редица християнски организации: регионални икуменически организации, младежки и студентски международни течения,  YMCA и  YWCA,  United Bible Societies,  World Vision International,  Lausanne Committee for World Evangelisation, Световния съвет на църквите и др.

Форумът беше разделен на групи от по 30 човека, които включваха много евангелски вярващи. Обикновено всяка една от групите се водеше от евангелист.

Към Управленческия комнитет на Глобалния християнски форум е включен Ричард Хауъл, председател на Евангелското общение в Индия. В групата за планиране участва Брус Климинджър от Евангелския алианс в Канада. Също така са включени и представители от Евангелската асоциация в Африка.

Геоф Туниклиф,  председател на Световния евангелски алианс, сподели пред всички основните причини, поради които Световният евангелски алианс приветства Глобалния християнски форум: да се увеличи разбирането и да се намали ограниченото мислене; да се говори за по-голяма религиозна свобода. Той спомена две области, в които има нужда от това. От една страна: светът на мюсюлмани, хинду и будисти, а от друга страна  - «християнския» свят.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg