Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Твоят провал и Божията благодат

Main Pic
Публикувана: 15.01.2008
Автор: ЕВ
Прочетена: 821
Коментари: 0

Има хора, страдащи от различни видове страх. В Америка има такова общество, в което членуват 3500 души, а на последното им събиране миналата година присъствали само 200 души, защото по различни причини се страхували да отидат поради страх от летене, да са сред големи групи хора и т.н.

Всички ние имаме различни страхове, с които се борим и които преодоляваме. Някои хора са се били и борили само за да не отидат на зъболекар. Други пък се катерят по планините и изкачват върховете, но ако някой ги помоли да застанат и говорят пред 15-ина души, това направо би ги съсипало.

Скорошно проучване показва, че

един от най-големите страхове е страхът от провал

В Америка превръщаме успеха в идол. Провалът се е превърнал почти в грях, който по никакъв начин не може да бъде простен. Никой не иска да се проваля. Някои хора биха направили всичко, за да спечелят – дори да нарушат моралните си убеждения. Това създава голям стрес в хората.

Страхът от провал има много и различни лица. Той може да те направи колеблив – не можеш да взимаш решения, защото се страхуваш, че ще направиш грешното нещо. Страхът от провал може да те превърне в работохолик – никога не намаляваш темпото; никога не почиваш и не се отпускаш, защото се страхуваш да не се провалиш. Също можеш да се превърнеш в перфекционист – никога не си удовлетворен напълно; никога не приемаш резултата като съвършения вариант.

Проучването показва, че

колкото по-успешен ставаш, толкова по-голяма склонност имаш да се страхуваш от провал

Експертите казват, че страхът от провал е най-осезаем сред талантливите хора. Колко от вас са били в ситуация да знаете отговора на въпроса, но сте се страхували да вдигнете ръка и да отговорите?

Библията ни посочва четири противосредства срещу страха от провал:

1. Помни, че всички се провалят.

2. Разбери, че не е фатално да сгрешиш.

3. Разпознай ползите от това.

4. Отпусни се в Божията благодат.

ПОМНИ, ЧЕ ВСИЧКИ СЕ ПРОВАЛЯТ

Някога допускал ли си грешки? Добре дошъл в човешката си природа!

Допускането на грешки потвърждава, че си човек

В Яков 3:2 се казва: „Ние всички в много неща грешим.” Чувам хората как казват: „Какво, ако се проваля?” Искам да ги попитам: какво искаш да кажеш с това „ако”? Фактите показват, че си се провалял много, много пъти в живота си. Дори сега се проваляш в някои области. Проваляш се в някои области от живота си сега и ще се проваляш още доста пъти занапред. Знам, че звучи много отрицателно, но е напълно вярно.

Ние всички грешим в много неща. Мъдрият Соломон казва в Еклисиаст 7:20: „Наистина няма праведен човек на земята, който да струва добро и да не греши.” Никой не е съвършен. Най-близко ще бъдеш до това, да си без грешка, когато попълваш молба за работа. В този момент си съвършено подготвен. Ние всички, дори и суперзвездите, се препъваме. Играчите на НБА средно имат 50% успешни удара. Това означава, че всеки следващ път те губят. Човекът с най-добър удар е спечелил 400 точки. Оттогава никой не е постигал подобен резултат като Тед Уилямс. Дори суперзвездите минават през неуспехи.

Всички минаваме през неуспехи

Провалът ще бъде част от остатъка на живота ти. В това няма нищо страшно, всичко е наред и е част от това да бъдеш човек.

Библията го казва по този начин: „Всички са сгрешили и паднаха.” (Слушах един пастор, който проповядваше върху тези стихове и той каза: „Благодаря на Бог, че прощава нашите падения!”) Това е истина! Ние всички падаме!

Когато оставиш настрани представата си за съвършенство, страхът от провал ще се махне от теб и няма да те контролира

Аз сега се провалям в някои области от живота си и ще се провалям в някои други за напред, но това е част от това да си човек. Аз не съм Бог.

(Чеви Чейс казва: „Аз съм Чеви Чейс, ти не си.” Бог казва: „Аз Съм Бог, ти не си!”) Всеки търпи неуспехи.

Да признаем, че се проваляме, не е нещо грешно

Да наричаме себе си „провал” и да отказваме да се изправим и да продължим напред, е грешно. Който чете това сега и има чувството, че животът му е объркан и никога няма да може да го поправи, че няма да има успешен брак, живот и бъдеще, нека бъде сигурен, че това не е истината! Съгласи се с Бог, че не си Бог и не си съвършен. Позволи Му да ти прости, така че да можеш да продължиш живота си, без постоянно да си припомняш недостатъците. Всъщност ще се чувстваш много добре да приемеш, че можеш да се проваляш в Божите очи, без да си провал. Изборът е твой. Надявам се да избереш да продължиш напред!

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg