Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Как да започнеш отначало

Main Pic
Публикувана: 19.02.2008
Автор: ЕВ
Прочетена: 949
Коментари: 0

Ако трябваше да повторим 2007 г., колко от нас навярно биха я изживели по различен начин? Причината, поради която бихме искали по-различен живот, е, че сме се проваляли много пъти. Постоянно правим грешки. Понякога си мислим си, че правим най-доброто, което можем, а се оказва, че сме постъпили грешно и сме се провалили.

 Истината е: проваляш се доста често 

Не говорим, че има вероятност някой ден и ти да се провалиш в нещо. Никой не е безгрешен, затова ти със сигурност ще се проваляш много, много пъти. Ще имаш неуспехи и проблеми. Ще правиш грешки, ще преживяваш поражения и загуби. Ще се проваляш.

Въпреки случилото се през 2007 г., можеш да започнеш отначало. Библията казва, че Бог изключително много се интересува от твоето бъдеще. В Исая 43:18, 19 се казва: „Не си спомняйте предишните неща, нито мислете за древните събития. Ето, Аз ще направя ново нещо. Сега ще се появи, не ще ли внимавате в него?“ 

Бог се интересува много повече от твоето бъдеще, отколкото от твоето минало 

Някои хора си мислят, че Бог е съсредоточен върху миналото им и че иска да им напомня грешките, които са допуснали. Грешиш, ако си мислиш така! Бог не се интересува от твоето минало. Той е загрижен за твоето бъдеще, защото остатъкът от живота ти се крие в бъдещето ти. Бог казва: „Не си спомняйте предишните неща, нито мислете за древните събития. Ето, Аз ще направя ново нещо. Сега ще се появи, не ще ли внимавате в него?“

Това, на което искам да наблегнем, е как да започнем отначало през 2008 г. Предлагам една формула за започване отначало.

 Това е формулата: С. Т. А. Р. Т. 

Надявам се, че ще запомниш това и ще го кажеш и на твоите приятели, когато претърпяват провали. Възможно е през 2007 г. да си преживял различни провали – финансови, във взаимоотношенията ти с някого, в брака или пък морален провал. Възможно е така да си объркал нещата или да си взел неправилни решения, от които се срамуваш и се надяващ никой никога да не разбере за това. Независимо какви провали си преживял в живота си, ти можеш да започнеш отново. Ето как:

 С – Спри да се оправдаваш

Ако искаш да започнеш отначало, на чисто, трябва да спреш да се оправдаваш и извиняваш за провалите си. Трябва да спреш да обвиняваш другите хора; да спреш да се оправдаваш за грешките си. Ако искам да се справя с провалите си, трябва да спра да съдя другите хора и да виждам себе си като жертва на обстоятелствата. Ти имаш право на избор и можеш да решиш как да отвърнеш на всичко, което ти се е случило. Библията казва, че първата крачка е да бъдеш честен и да приемеш отговорността за своята част от проблема и допуснатата грешка.

В Притчи 28:13 се казва: „Който крие престъпленията си, няма да успее, а който ги изповяда и оставя, ще намери милост.“ Този човек започва отначало на чисто. Той казва, че първата крачка, за да успееш в новото начало, е да бъдеш честен, да се изправиш лице в лице с проблемите и да престанеш да се оправдаваш.

 Т – Тук спри и премисли

Нужно е да преосмисля живота си. Това означава да направя равносметка на преживяното. Трябва да видя какво е останало след провала ми. Ако съм преживял финансов срив, трябва да преосмисля какви финанси са ми останали. Ако съм преживял провал във взаимоотношенията ми с някого, нужно е да помисля какви взаимоотношения са ми останали. Ако провалът е бил от морална гледна точка, да погледна какво Бог все още прави в живота ми. Какви са талантите ми? Кои са силните ми страни? Какви взаимоотношения имам? Ако искаш да започнеш всичко наново през 2008 г., трябва да седнеш, да направиш равносметка на живота си и да преосмислиш преживяното. Независимо от случилото се през 2007 г. едно от нещата, което все още имаш, всъщност едно от нещата, които имаш със сигурност днес, през новата година, а не си имал миналата, е повече опит. Бог иска да използваш този опит. Той не иска да го пропилееш, а иска да се поучиш от случилото се. В Галатяни 3:4 се казва: „Напусто ли толкоз страдахте?“

Докато преосмисляш живота си, е нужно да си зададеш три основни въпроса.

1. Какво съм научил?

Познавам 40–50-годишни хора, които в действителност нямат 40–50-годишен опит. Те не изграждат всяка следваща крачка на опита, който имат, а стоят на едно място. Те не се учат от грешките си как да надграждат живота си. Какво научи ти от миналата година? Ако не спреш и помислиш, вероятно ще продължиш да повтаряш грешката от миналата година и тази година.

 2. Кои са силните ми страни?

С какво умея да се справям? Здрав ли съм? Свободен ли съм? Все още ли съм умствено добре? Имам ли приятели? Имам ли Бог в живота си? Имам ли духовно семейство в църквата ми? Какво все още имам, на което мога да се облегна, откъдето мога да продължа напред?

3. Кой може да ми помогне?

Когато имаш нужда да започнеш нещата отначало, трябва да имаш някого на твоя страна; някой, който да ти помогне. Това може да е твой приятел, човек, пред когото да си отговорен, който да те подкрепи, както и група от хора, които да те подкрепят. Приобщи се към някоя малка група хора. Ти имаш нужда от други хора до себе си. Не можеш да започнеш сам след основни провали в живота си. Имаш нужда от някого, който да върви до теб.

 

Следва

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg