Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Рокгрупа „Филаделфия” с нови проекти

Main Pic
Публикувана: 04.06.2008
Автор: Лъчезара Йосифова
Прочетена: 1251
Коментари: 0

Хвалението към Бога е съществена част от богослужението още от времето на ранната църква. В началото то се състои само в пеене. Впоследствие навлизат и инструментите. Хвалението прославя Бога, а не изпълнителите.

През вековете християнската музика преминава през множество жанрове, в които творят и едни от най-известните на широката аудитория композитори: Палестрина, Бах, Бетовен, Менделсон...

Важният въпрос, който и до днес занимава членовете на църквите, е в какъв жанр да се изпълнява музиката по време на хвалението. Повечето съвременни църкви решават този въпрос на местно ниво, като изхождат от мнението на членовете и посетителите.

Християнската музика не включва само песните, които се изпълняват по време на хваление и поклонение. Много вярващи музиканти, вдъхновени от Бога, творят в най-различни стилове, които са достъпни за по-широк кръг от слушатели – поп, джаз, соул, R&B, госпъл, кънтри, рап, фюжън, рок, алтернатив... За много вярващи това остава неразбираемо, но целта на музикантите е, на първо място, достигането на невярващите и след това, ако е възможно – и на вярващите. Затова важна част от композираните песни е техният текст, който носи християнското послание.

 Група „Филаделфия” е една от българските християнски рокгрупи, която и в момента продължава да твори. В репертоара й има песни с текстове, насочени изцяло към аудитория от вярващи и такива, които са предназначени за по-широк кръг от слушатели. Съдържанието на текстовете е базирано на библейските истини.

 Автори на музиката на песните са Вальо и Марта, а в написването на текстовете участват и Таня, Цецо и Роси. „Филаделфия” е основана през 1993 г. В тогавашния състав са: Вальо, автор на музиката, текста и аранжимента на песните – китара и вокал; Таня, Пламен и Дора – вокали. През 1994 г. излиза албумът „Ще бъда с теб”. По това време групата участва във фестивала за християнска музика „Арфата на Давид”. В края на същата година Вальо сформира нов състав: Милан – бас, Цецо – ударни и вокал, и Марта – клавир и вокал. По-късно към групата се присъединяват Вили и Мими, настоящите беквокали, както и Елена – цигулка.

 През 1996 г. записват песента „Часовникът”, която звучи 5–6 години в ефира на Дарик радио. Същата година участват и в проведения във Варна фестивал „Арфата на Давид”.

През 2001 г. излиза вторият албум на „Филаделфия” – „Отвори”, който включва част от творчеството на групата в предходните 5 години (от 1996 г.). Наред със студийните си проекти групата ходи на кратки турнета из страната. През юли 2007 г. участва в конкурса за авторска християнска песен, който се провежда в София. Там „Филаделфия” получава специалната награда на журито. Месец по-късно се състои и последното до момента турне. На него е представен промоционалният диск „Рок за Него”, с включени 4 песни от предстоящия албум, върху който групата работи и в настоящия момент. Плановете са той да бъде готов до края на тази година.

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg