Сряда, 16.06.2021

Вестник Евангелски

Стих на деня"Бдете, стойте твърдо във вярата, бъдете мъжествени, укрепявайте се!" 1 Коринтяни 16:13

OnLine
RSS Facebook Twitter

Отново анти-евангелски настроения в Пловдив

Main Pic
Публикувана: 11.06.2008
Автор: ЕВ
Прочетена: 1015
Коментари: 0

Днес българският информационен сайт news.bg публикува информация, озаглавена: “Пловдивчани се вдигнаха срещу строежа на евангелска църква”. В новината се съобщава:

“500 жители на пловдивския квартал „Тракия" са се включили в подписка срещу построяването на евангелска църква в района на блоковете 6 и 7”, като агенцията се позовава на Радио Пловдив.

Според информацията, „утре гражданите ще протестират по време на сесията на общинските съветници, които ще решават дали да обявят търг с явно наддаване за терен от 1700 квадратни метра край Ботаническата градина.

Предложението е внесено от заместник-кмета Петко Атанасов по повод писмо, с което Евангелската петдесятна църква „Света троица" иска да придобие терена, за да се изгради там молитвен дом за християните от протестантското вероизповедание.

Съветниците от групата на левицата в местния парламент обявиха, че ще гласуват против предложението за търга.”

Пасторът на петдесятната църква “Света троица”, Иван Врачев, изяснява ситуацията:

“Въпросният терен беше избран и документално отреден за строителство на молитвен дом на църквата ни в резултат на преписка, която започнахме с бившия кмет още през 2000 година, т.е. преди 8 години. В резултат на тази преписка тогавашната общинска администрация определи точно въпросния терен за строителство на молитвен дом. Още от тогава има изготвен и ПУП затова. От месец май 2003 г. (т.е. от преди 5 години) нашите усилия са насочени към закупуването на въпросния терен, но досега безуспешно.

Явно е, че сега, след като общинската администрация работи за внасянето на този въпрос за разглеждане от Общинския съвет, има хора, а вероятно и политически сили, които се стремят това отново да бъде осуетено.Само преди няколко месеца подобна кампания беше проведена в града ни срещу една друга църква – срещу Националния християнски център с пастор Светослав Петров. Те искат разрешение за разширение на тяхната църковна сграда, за да могат да започнат социална дейност сред обществеността на града ни. Тогава пак жителите на околните блокове започнаха подписка и оплаквания срещу тях. Сега същото се случва и срещу строителството на молитвен дом за църквата ни. Интересно е как пловдивчани са толкова „единни” и организиранисрещу строителството на евангелски църковни сгради? Това толкова явно показва, че въпросните мероприятия са организирани и то не от жителите на околните блокове.Те просто са манипулирани и ние, евангелските вярващи, сме представени пред тях в крайно отрицателна светлина.

Сега тази „акция” ще бъде поредният тест за общинската администрация и за общинските съветници – за това дали те се ръководят от мнението на хората, което в случая е манипулирано, или от законите в страната; дали България и в частност – гр. Пловдив се управляват от сили, които задкулисно дърпат конците на общественото мнение, или от върховенството на Закона.

Това ще бъде тест и за нас, вярващите. Аз вярвам, че ние сме призовани да благославяме тези, които ни гонят, но също така – и да отстояваме законните си права като български и европейски граждани. За съжаление, тази нетърпимост към всички неправославни вярващи представя България в много лоша светлина пред света."

Напомняме ви, че в последните месеци в Пловдив имаше и други подобни реакции, насочени срещу евангелските църкви. За повече информация: http://www.evangelskivestnik.net/news.php?n=671

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg