Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Кризисните центрове в България

Main Pic
Публикувана: 13.08.2008
Автор: ЕВ
Прочетена: 1147
Коментари: 0

В България отскоро има кризисни центрове. Те са нов вид социална услуга, която възниква в резултат на потребност. Това са места, където децата, станали жертва на трафик и насилие, могат да се възстановят и да им бъде помогнато да преживеят неприятните ситуации.

У нас кризисни центрове има в Пазарджик, Драгоман, Балван и Алфатар. Те функционират от края на 2006 г.  

Как функционират кризисните центрове?

Кризисните центрове приютяват деца, които са пострадали или от домашно насилие, или от трафик. Там се изработват индивидуални програми за приспособяване на пострадалите деца в обществото.

Преди две години в България е върната група деца от Австрия и Чехия. По това време те нямат място, където да бъдат настанени. Поради тази причина се връщат или в семействата си, или в социалните домове.

На пръв поглед всичко звучи нормално, но проблемът със завръщането на децата в семействата им е огромен, тъй като това са деца с много противообществени прояви и в България, и в чужбина. А този факт се дължи именно на семейното „възпитание”, тъй като

родителите обучават децата си да крадат

Затова, когато тези деца се връщат в семействата си, се увеличава рискът те да бъдат въвлечени отново в подобни дейности. Започваме да се чудим кой е по-странният факт – че родителите обучават децата да крадат или че семействата НЕ са бедни! Децата произхождат от семейства с висок стандарт на живот, така че

причината не е бедността, а манталитетът на родителите

Социалните работници от кризисните центрове се сблъскват не само с провинили се деца, но и с начина на мислене на родителите. А това определено усложнява работата върху промяната в поведението на децата. Децата са жертви на родителите си.

Какво се случва, когато детето попадне в кризисния център?

Посрещането на детето в центъра е добре организирано. След като е настанено, започва разработване на стратегия за работа както с детето, така и с неговите родители. Разработва се план, доколко детето може да контактува с родителя. Екипът, който работи с детето и със семейството, включва психолог, педагог, представител на местната комисия по противообществени прояви за борба с непълнолетните и малолетните, представител на местното РПУ. Екипът работи не само когато детето е в центъра, но и когато излезе оттам.

Образованието – цел номер едно!

Децата в кризисните центрове обикновено са завършили само 1. и 2. клас. По техните дум, не са имали време да ходят на училище, тъй като е трябвало да бъдат обучени да крадат. Всички от работния екип обединяват усилията си, за да помогнат на детето да влезе отново в образователната система.

Има и медицински персонал, тъй като някои от децата са жертви на сексуална експлоатация. Към тях се подхожда с особено внимание.

Очакваната промяна 

До момента повечето деца, минали през кризисните центрове, започват да посещават училище и да се приспособяват към социалните порядки. Има случаи, в които родителите съдействат на социалните работници за образованието на децата.

 

Кризисен център в Драгоман 

Кризисният център в Драгоман е открит през февруари 2007 г. Досега през него са минали 30 деца. Децата биват настанени в центъра с прокурорска заповед или заповед от отдела за закрила на детето за срок от 3 до 6 месеца.

През първите 24 часа детето се настанява в специален изолатор. През това време му се правят изследвания.

Центърът в Драгоман разполага с добре обзаведени стаи за настаняване на децата. Всяка стая има по 3 легла. Стените на коридорите са отрупани с детски рисунки. Има и помещение, в което децата се учат да работят с компютър.

Дневният режим е стриктен. Организирана е индивидуална работа с децата, които не са ходили на училище.

Повечето деца нямат желание да останат в кризисния център, правят опити за бягство

Социалните работници, които работят в центъра в Драгоман, изразяват желание да има дневни центрове, в които децата да постъпват, след като излязат от кризисния център. Дневният център ще бъде възможност, където децата ще се развиват под наблюдението на социални работници и психолози.

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg