Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Синя стая в Пазарджик „Чуй детето!”

Main Pic
Публикувана: 17.08.2008
Автор: ЕВ
Прочетена: 1225
Коментари: 0

В Пазарджик беше открита първата в България синя стая с венецианско огледало. Тя е предназначена за разпит на деца – жертви на трафик и насилие или свидетели на престъпления. Целта е да се осигури защитено място, където детето да се разпитва еднократно. До този момент, ако едно дете преживее насилие, то е водено от инстанция в инстанция. Всеки го разпитва наново. Заради това е нужна промяна в Наказателнопроцесуалния кодекс, с която да се узакони еднократният разпит на детето.

 

В синята стая в Пазарджик детето говори единствено с психолог. Всички, които трябва да чуят показанията, се намират извън тази стая. Детето не ги вижда, нито ги чува. Въпросите към детето се раздават предварително на всеки и ако по време на разговора някой иска да попита нещо друго, той го съобщава на психолога по радиовръзка.

Стаята е част от проекта на Института за социални дейности и практики „Чуй детето!”.

 

След като е проведен разговорът в стаята, участието на детето спира дотук. В съдебната зала се използват записите и протоколите, водени по време на разговора с детето. В повечето деца се наблюдават психични отклонения, които са резултат от няколко годишното протакане на процедурите. Дори някои деца се изморяват от многото разпити от различни инстанции и накрая се отказват от твърденията си за сексуален тормоз например.

 

Детската психика не може да понесе толкова много разпити за изключително болезнено преживяване. Според психолози е нормално накрая, в съда, детето да си противоречи и да не даде достоверни показания, защото е изтощено емоционално и възприятието му към това, което е станало, е изкривено.

 

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg