Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Културата в дома, по-силна от културата на света – как да го постигнем?

Main Pic
Публикувана: 14.09.2008
Автор: ЕВ
Прочетена: 719
Коментари: 0

Рон Люс,

президент и основател на тийнейджърско служение

 

Новата учебна година отново идва – с всичките ученически задължения. Въпросът, който всеки родител би следвало да си зададе, е: „Какво ще научат децата ми освен четенето, писането и смятането?”

Често нашите деца прихващат навици от училище, които ние не харесваме. Всичко, което се случва, може да ни доведе до отчаяние. Шокиращи бяха новините около певицата Кати Пери, която е дъщеря на пастор. Нейният нов хит се казва „Целунах момиче”. Неприемливо е и че докато си пишат домашните, нашите деца гледат порно. Пригответе се, защото точно тези неща се случват сега! Ние като родители трябва да се подготвим за тях. Наша е отговорността да изградим Божествена култура в домовете си; да направим тази култура толкова силна и влиятелна, че децата ни да са привлечени от нея повече, отколкото са бомбардирани с нечестието. Как да изградим култура в домовете си, която да влияе на децата ни, когато ходят на училище? Как да спрем нежеланата училищна култура, която те донасят вкъщи?

 

Разбиране за културата

Децата ни попадат в капана на културата. Не можеш да попаднеш в капан, ако не си бил примамен. Днешната култура се ръководи от господаря на измамата. Тя предлага целия блясък на опаковката, но не показва нищо от същността... Измамата идва бързо. Културата се натрапва неусетно, като изпраща едни и същи послания постоянно. Резултатът е очевиден: децата ни сменят притежателя на сърцата си. Ако досега ние сме били тези, които се грижат за сърцата им, идва време, в което те ги предават на нещо друго. Един от водещите постулати на съвременната култура е: „Ние не съветваме поколението. Ние го притежаваме.” И това е истина. Докато децата ни живеят при нас, можем да им забраним да гледат определени програми или да се обличат по даден начин. Но какво се случва навън?

 

Има надежда

Някъде в целия объркан процес децата започват да се държат студено с нас. Те изключват нещата, които им говорим, и не желаят да разговарят с нас за нищо. Сякаш не желаят да им влияем. Този начин на мислене и поведение е част от културата на заблудата. Ако се заслушат в нас, го правят с недоволство. Вместо да приемат съвета ни, те го изслушват с нетърпение и лицемерие.

Тази ситуация не се появява изведнъж. На нас ни се струва изненадваща, но те са минали през процеса на предаване на сърцата си под ръководството на техните приятели и култура и са ни игнорирали като хора, които определят посоката на живота им. Децата минават през период, в който се опитват да угодят повече на приятелите си, отколкото на родителите си. Признаците за склонността към това угодничество са скрити. Но всяка минута на забелязана тенденция към тези неща е знак, че сърцата им малко по малко се изплъзват от вас. Изглежда безнадеждно. Но все още има какво да направим! Ние като техни родители трябва да се намесим! Трябва да си върнем сърцата им! Това няма да се случи, като им заповядаме, а като се стремим да ги спечелим. Наша работа е постоянно „да ухажваме” децата си, за да ги спечелим и да ни послушат. Ако позволим културата на техните приятели да ги завладее, става почти невъзможно да си върнем отново уважението, което някога са имали към нас.

 

Рецептата за спечелване на техните сърца е ВРЕМЕ

Не е лесно да приемем тази истина. Разбирането, че „качественото време е по-добро от количеството време”, е погрешно. Да бъдеш родител, означава да жертваш. Трябва да правим много неща заедно с децата си, за да творим спомени и да изградим връзки помежду си; да споделяме преживяванията си. Точно тези неща ще привличат сърцата им към нас.

След като сте прекарали „количество време” със сина си или дъщеря си, те ще започнат да осъзнават, че вие сте загрижени за тях и искате да чуете тяхното мнение. Тогава ще споделят сърцата си с вас. Процесът на спечелване на сърцата на децата ви може да е дълъг, да отнеме много време. Зависи колко са отчуждени от вас; до каква степен са били манипулирани от културата и от приятелите си. Започнете да отделяте много време за тях, докато са още малки!

Нека да бъдем родители, които творят култура в дома си! Това е работата ни, която имаме за техните сърца: да ги спечелваме, да им влияем и да ги пазим! Бъдете дързостни да се заемете с тази отговорност! Вие можете!

 

Източник: www.christianpost.com

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg