Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Да познаваме Бог и да Го правим познат!

Main Pic
Публикувана: 21.09.2008
Автор: ЕВ
Прочетена: 1186
Коментари: 0

Интервю на Габриела Николова

с Виолета Велчева,

секретар на „Младежи с мисия" в България

 

„Младежи с мисия” е световна организация, чието начало е поставено само от един човек. Може ли да ни разкажете историята за началото?

– Основателят на „Младежи с мисия” е човек на име Лорън Кънингам. Когато е бил на 20 години, в сърцето му се заражда идеята за християнска организация, която да подготвя и да изпраща млади хора по целия свят с мисията да споделят любовта за Исус Христос. Основното му желание е било тези хора да са обучени да помагат на другите, като използват способностите, дарбите, уменията си. Именно тези разбирания са в основата на мисията и до днес.

Началото е поставено през 1960 г. в САЩ. По-късно дейността се разширява и в Европа. Първата европейска база е била в Швейцария.

В момента мисията ни работи в около 150 държави.

Вие споделихте за идеята. Как тази идея се реализира с дейности?

– „Младежи с мисия” работи в три основни посоки. На първо място, искаме да споделяме за любовта на Исус Христос. Правим го, като ходим при хората, които никога не са чували за Него, и им разказваме за Неговата мисия на Земята и за спасителния Му план. Това е мисионерската част. Много хора посвещават лятната си ваканция, за да отидат някъде и да направят нещо практично – да помогнат в бежански лагер, в строежи на църкви и т.н.

Втората посока от работата ни е свързана с обучение на християните. През 1978 г. са поставени основите на християнския университет, наречен Университет на нациите. В момента към него има 7 колежа. Там християните са обучавани, за да бъдат ефективни в различните сфери на обществото – бизнес, медии и комуникация, образование и т.н.

В тези колежи професионалната ориентация на хората е съчетана с християнската идея за живота им.

Освен университета, има възможности и за месечни курсове. Обикновено те са с продължителност 3, 6 или 9 месеца. След теоретичното обучение има и практическа част.

Третата област от дейността на служение на „Младежи с мисия” е свързана с милосърдната дейност.

А как идва организацията в България?

– Това се случи в началото на 90-те години, когато обстановката в България се промени. Тогава един екип от Норвегия дойде в България. Целта му беше да започне сериозна работа тук. В началото имахме тренировъчна база Чирпан, а после – в Габрово. През 2000 г. основната дейност на организацията се премести в София.

А каква е дейността ви в България?

– Едно от нещата,с които се занимаваме тук, е курс за обучение на християни, който продължава 6 месеца. Той е за хора, които искат да придобият повече знания за взаимоотношенията си с Бог, за Библията, за другите култури. След 3-месечно теоретично обучение следва и 3-месечно практическо обучение.

Какво представлява то?

– Част от тези 3 месеца на практика са в България. Имаме контакти с различни църкви тук. Работим в домове за сираци. Друга част е в страни като Турция, Сърбия, Македония, Украйна. 

Как се финансира дейността ви? При социалните дейности обикновено финансирането е много трудно.

– Така е! Екипът на „Младежи с мисия” работи доброволно. Не получаваме заплата. Всеки се стреми да намери спонсори за дейността си. Имаме църкви и приятели, които харесват дейността ни и ни помагат. 

А вие как решихте да станете част от тази организация? Какво ви мотивира?

– Първият ми контакт с „Младежи с мисия” беше през 1990 г., когато прочетох книгата „Това наистина ли си Ти, Господи?”. В тази книга се разказва за основаването на организацията. Историята ме развълнува и тогава реших, че това е нещо, което искам да правя в живота си. Вярвам, че човек има цел на тази Земя и трябва да я следва. Винаги съм искала да правя нещо нестандартно. През есента на 2002 г. прецених, че е дошло времето да направя тази крачка и да се присъединя към екипа на мисията. През тези 6 години чувствам дълбоко удовлетворение. От една страна, времето, прекарано в „Младежи с мисия” изгражда личността ми и на духовно,

и на интелектуално ниво. А от друга страна, фактът, че мога да помагам на хората, ме кара да се чувствам пълноценна!

Казахте, че човек трябва да открие мисията в живота си. Можем ли да кажем, че обучението, което предлага организацията, помага на хората да открият мисията си?

– Определено е така. Много от младите хора, които са преминали през обученията, остават в мисията. Други продължават образованието си.

Трети се връщат в семействата си и навлизат в ритъма на живота. Но за всеки един тези месеци са време на отделяне от всичко останало и време, в което се посвещаваме да опознаем Бог и да разберем целта, за която сме на Земята.

Мотото на организацията е: „Да познаваме Бог и да Го правим познат!” Колкото повече Го опознавам, толкова повече зная коя съм и защо съм тук.

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg