Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Евангелието във всички земи (Част 5)

Main Pic
Публикувана: 11.10.2008
Автор: Д-р теол. Доний К. Донев
Прочетена: 1546
Коментари: 0

Българска мисионерска конференция

(116 години от Българската методистка конференция на 8 септември 1892 г.)

„Евангелието във всички земи” (The Gospel in All Lands), 1892, с. 538.

Българска мисионерска конференция

Преп. д-р Джордж С. Дейвис

Последната мисионерска среща конституира българската мисия като мисионерска [самостоятелна] конференция. Епископ Джойс откри конференцията в Свищов на 8 септември [1892 г.]. Той обяви трансфери от конференциите на Небраска, Минесота, Ню Йорк, Източен Ню Йорк, Ню Джързи, Индиана и Детройт. Преп. Дж. С. Лад и Д. С. Чалис преминаха към конференцията в Съединените щати. На преп. Гавраил Илиев (Gabriel Elieff – б.пр.), най-възрастния член на мисията, бе дадено почетно пенсиониране.

Представените в няколко фигури статистики на мисията показаха задоволителен прираст. Бяха отчетени 40 обръщения, с 31 повече; от чакащите членство – нарастване с 4, църковни членове – нарастване с 32; поддръжници– нарастване с 18; средно посещение на неделните служби – нарастване с 113; ученици в неделното училище – нарастване с 38.  

Доволни сме и от финансовия доклад. Започвайки годината със 113 членове (15 имена бяха дублирани от миналогодишната статистика), общите дарения за конференцията тази година са $1419. Миналогодишните бяха с точно $1200 по-малко. Тази сума бе изразходена както следва: издръжка – $286,03; Мисионерско дружество – $201,12; други милосърдни дружества, включително Библейското дружество, Дружеството за брошури и образование – $213,27; църковна сграда и поправки – $578,04; настоящи разходи и неделното училище – $213,03.

Най-доброто в доклада бяха сведенията и резултатите от богослуженията в Деня Господен. Епископът води всички богослужения. Святият Дух почете вярата му и подкрепи неговите планове. По време на сутрешната служба поне 8 души излязоха напред за молитва. Няколко се покаяха, други бяха възстановени и всички бяха благословени. Беше славен ден, какъвто не е имало преди в историята на мисията.

Някои новости ни дават причина да погледнем на увеличените резултати. Новият вестник – Християнски свят, се разпространява до стотици православни домове, които не можем да достигнем по друг начин. Един от най-добрите ни служители бе назначен за книгоразпространител. Той ще отвори книжарница за мисионерски книги и Библията в Русе.

Преп. Ст. Томов бе назначен в София, столицата на България. Това назначение бе наложително, за да имаме представител в столицата. Изгледите за развитието на мисията са положителни и ако продължим да гледаме вместо трудностите в нозете ни към източника на помощ, със сигурност ще успеем.

Направените назначения са както следва:

Дж. С. Дейвис – суперинтедант

Добрич – без назначение

Хотанца – Дж. Демитреф

Ловеч – Е. Ф. Лоунсбъри

Орхание (Ботевград) – без назначение

Плевен – С. Гечев

Рахова (Оряхово) – без назначение

Разград – без назначение

Русе – Т. Константин

Селви (Севлиево) – без назначение

Шумен – М.Д. Делчев

Силистра – П. Тикчев

Свищов – П. Василев

София – Ст. Томов

Търново – И. Тодоров

Варна – К. Г. Палмидов

[Не се чете.] – без назначение

Дж. С. Дейвис – директор

М. Г. Вълчев и Б. Тодоров – преподаватели в Института по литература и богословие

Е. Ф. Лоунсбъри – директор на Девическата гимназия в Ловеч

Дж. Икономов – книгоразпространител

И. Демитрев напусна без назначение, за да учи в едно от нашите училища

Мис Л. А. Шенк – директор

Мис Ела Е. Финчъм – асистент в Девическата гимназия в Ловеч

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg