Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Християни бизнесмени събрани заедно

Main Pic
Публикувана: 11.12.2008
Автор: Лъчезара Йосифова
Прочетена: 1534
Коментари: 0

Къпалнята Витезда” – така бе характеризирана Четвъртата конференция на Националното сдружение на християни с отговорност в началото на ноември т.г. край Казанлък. Председател на сдружението е Мария Катранджиева. На конференцията присъстваха 43 делегати от 10 населени места. На снимката виждате нарисувана карта на България и запалени свещи върху нея. Свещите символизират огъня на Святия Дух с пожеланието Той да гори в служението в България. Изработването на картата е по идея на Урси Коста (християнски журналист от Швейцария), която е отговорник на „Европартньори” за България. Тя призова присъстващите да се насърчават взаимно в дейността си и да обменят опит и идеи.

Проповедта по време на конференцията беше представена от проф. д-р Дечко Свиленов. Той говори относно стъпките на покаянието и паралела между физическото и духовно новорождение. Проф. д-р Дечко Свиленов е създател на сдружението в България и дългогодишен член на Световното сдружение на християните бизнесмени. Той е търсен лектор в редица страни, изнасял е доклади пред българския парламент, Американския конгрес и германския Бундестаг. Проповедта насърчи делегатите в посока да бъдат активни благовестители, както и да преосмислят личните си взаимоотношения с Господ Исус Христос.

Християните бизнесмени бяха окуражени от свидетелството на Лъчезар Попов, президент на „Адвокати Европа” и директор на Института за принципите на правото. Той разказа интересни примери от своята работа, като подчерта необходимостта християните да се молят и борят срещу корупцията. Иван Дедов от църква „Месия” – Стара Загора, разказа свидетелството си пред присъстващите. Преди години е имал бизнес, свързан с криминални групировки. Той разказа как Бог е обърнал живота му, за да бъде днес успешен християнин бизнесмен, собственик на хотел, и да е в състояние да проповядва на редица богослужения.

Силно бе свидетелството на Дечо и Евгения Томови от Ахелой, които днес успешно се занимават със собствен бизнес. Жени и Дечо представиха нуждите на вярващи, присъствали на младежкия лагер „Карандила”, след което се молеха за тях. Те споделиха как са се доверили на Бог да ги води в бизнеса им и във всяка нова стъпка. Благодарни са за успеха, който виждат в резултат на вярата и труда си.

Д-р Стоянов от Казанлък разказа как е предал живота си на Бог.

Д-р Стоянов, вие сте на 88 години и сте много жизнен. Разкажете повече за себе си и вярата си в Бог.

– Да, 88-годишен съм. Имам трудов стаж от 22 ноември 1949 г., когато постъпих като лекар на парашутния батальон в България. Очаквах конференцията с голямо нетърпение, най-вече заради присъствието на проф. Свиленов. Вярвам, че е благословен от Господа служител. Проповедта, която чухме, беше убедителна и стигна до сърцето.           Желая на читателите на „Евангелски вестник” да бъдат дейни благовестители и да не се отклоняват от пътеводителя Исус Христос!

Потърсихме мнението на Стефан Буюклиев, секретар на Националното сдружение и член на борда на „Европартньори”, за провелата се конференция.

Как протече конференцията? На нея присъстваха около 40 делегати.

– Делегатите бяха от 10 градове и общини – това са хората, с които започнахме съвместна работа. Тези, които за първи път присъстваха на подобна конференция, споделиха, че са насърчени от чутото. Радвам се, че имаме плам за Господа и че служението се разраства.

Бихте ли разказали за работата си в “Европартньори”?

– Бях поканен да се присъединя към борда на „Европартньори”. Офисът им е в Швейцария, близо до Цюрих. Хора от екипа им видяха работата, която развиваме в България. Оцениха бързината, с която се основат работни групи, както и големия отклик на християни бизнесмени. Започнаха да ни канят на различни срещи. През това време им разказвахме за България и те решиха, че има какво да почерпят от нашия опит, както и ползата от обмяната на съвместни идеи.

Организацията работи изцяло на доброволни начала. Ние влагаме от времето и средствата си в дейността на организацията. Това е асоциация на християни бизнесмени професионалисти от близо 30 европейски страни. Канени сме като консултанти в почти цяла Източна Европа, но главно работата ни се извършва в немски говорещите страни. Работим с лектори на високо ниво, които с Божията помощ са се преборили се със стресовите моменти в живота си и днес имат какво да дадат на младите бизнесмени. 

Какво ще пожелаете на читателите на „Евангелски вестник”?

– Нека бъдат насърчени, независимо в коя обществена сфера работят, да бъдат отговорни спрямо ангажиментите си, да показват високо ниво на работа. Ако имат нужда от подкрепа, която могат да намерят в лицето на нашето сдружение, нека се обърнат към нас. Ние оценяваме ползата от взаимната подкрепа в работата. Желая на читателите успех и благословено посрещане на новата 2009 година!

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg