Петък, 26.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Исус Христос или Дядо Коледа?

Main Pic
Публикувана: 30.12.2008
Автор: Любомира Любенова
Прочетена: 855
Коментари: 0

Тези дни празнуваме и Рождество Христово, и Коледа. Зад двете названия се крият две различни истории – историята за Исус Христос и историята за Дядо Коледа. Едната история е родена от Божието сърце, а другата е изфабрикувана от човешки ум. Има много версии около Дядо Коледа и само една версия за Исус Христос.

Легендите за Дядо Коледа


Класическият Дядо Коледа е митична фигура, изпълняваща функцията да носи подаръци за празника. Историята за него е основана на някои предания за светци, един от които е историческата фигура на свети Никола.

Модерният Дядо Коледа е роден от въображението на Клемент Кларк Мур през 1822 г. Той бил високообразован човек и поет от Трой, Ню Йорк. Мур пише поемата „Гостуването на свети Никола”, която представлява коледна приказка – подарък за неговите деца. В поемата той описва един закръглен, дребничък като елф Дядо Коледа, който идва на шейна от Севера, дърпана от малко еленче.
Митът за Дядо Коледа не спира дотук. През 1939 г. кратка история, написана от Робърт Мейс, разказва за гальовния Рудолф, еленче с червен нос. Десет години по-късно този разказ е превърнат в песен.
Има още няколко варианта на легендата за съвременния Дядо Коледа.

Истината за Исус Христос


Едно бебе се ражда в ясла. Най-ярко светещата звезда рисува пътя на мъдреците. Ангелски хор се явява на овчари и запява: „Слава на Бога във висините и на Земята мир между човеците!” Чувайки тази песен, овчарите тръгват към Витлеем, за да видят Спасителя. Така започва историята за Исус Христос. Няма други версии.
Потапяйки се в историята на човечеството, намираме само една личност, записана като Исус Христос. Съществуването му е документирано. Чрез живота Си Той променя хода на събитията. Обръща летоброенето.

Мястото на раждане


Има много легенди относно местонахождението на Дядо Коледа. В една от тях се говори, че той живее далече на север. В американската версия се казва, че живее на Северния полюс, но и се твърди, че пребивава във Финландия. Други митологични детайли включват допълнението, че е женен и живее с госпожа Коледа...

Има само една версия за рожденото място на Исус Христос. То е ясно и безспорно: Витлеем.

Мисията


И двамата раздават подаръци. Една идея с различно съдържание: Дядо Коледа дава подаръци един път в годината, а Исус Христос ни подарява целия Си живот през цялото време!

Дядо Коледа се крие – пуска подаръка си в комина и те оставя сам, независимо как се чувстваш, независимо дали имаш нужда от приятел... Исус Христос е напълно открит: Той се разкрива като Баща, Приятел, Учител... Не се срамува да разкрие мислите Си, плановете Си, сърцето Си...

Две приказки – една истинска и една измислена. Една действаща и днес и една, която продължава да става все по-комерсиална... (А може би това е целта й?!)
Раждането на Исус Христос е приказка, в която можем да живеем още тук, на Земята!

Тогава... Какво ще празнуваме – раждането на Исус Христос или подаръците на Дядо Коледа?

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg