Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Новото през новата година

Main Pic
Публикувана: 31.12.2008
Автор: Калина Тончева
Прочетена: 890
Коментари: 0

Дойде новата година, а с нея – и многото очаквания. Очаквания за по-добър живот, за нещо ново, различно, освежаващо.

 

Но новото невинаги е по-хубаво от старото. Светът, в които живеем днес, натрапчиво рекламира своите продукти, идеи, модели и стандарти за начин на живот.

 

Когато под новото се разбира материална придобивка, неусетно може да се заблудим, като постоянно искаме да имаме новото и по-новото, и най-новото. И когато това се случи, в умовете ни лесно се прокрадва чувството на неудовлетвореност, щом нещо по-ново излезе на пазара, защото вече не сме достатъчно актуални. Сякаш считаме, че начинът, по който изглеждаме, дрехите, които носим, телефоните, които използваме, колите, които караме, ни правят хора от класа. Но за всеобщо разочарование, увлечени в масовия маскарад, освен че губим индивидуалността си на Божи уникални творения, неоправдано изпразваме и джобовете си.

 

Дотук добре. Ние не сме такива. А какво ще кажем за начина, по който се държим, говорим, действаме? Отговаряме ли в действителност на това, което си мислим, че сме, или се самозаблуждаваме, че сме добри хора със страх от Господа? Нека не забравяме, че новото като стандарти, ценности, морал и начин на живот невинаги е най-здравословното за духа, душата и тялото ни. Тъй нареченото ново невинаги е изпитано във времето и безусловното му приемане може да ни струва скъпо – погрешни решения с безвъзвратни последствия за нас, за другите, вероятно и за нашите деца.

 

Искаме разнообразие? Вероятно трябва да продължим да правим старите неща, но по нов начин. Понякога от нас се иска да продължаваме да правим това, което правим, като стоим твърдо там, където стоим. Да бъдем усърдни, да останем верни, да ходим в увереност и упорито да очакваме резултатите, които ще внесат свежест в ситуацията, в която се намираме.

 

Предполагам ще се съгласите с мен, че не е нужно да чакаме да дойде новата година, за да променим нещо в живота си. Всеки един ден може да бъде ново начало. Но радикалните промени обикновено изиграват ключова роля в живота ни, а лутайки се между две крайности, лесно можем да попаднем в някоя черна дупка.

 

Ето затова нека с мъдрост подбираме новото за нас през новата година и занапред. Нека, преди да се погледнем в огледалото на последния модел, да се огледаме в пътеводителя за здравословен, разнообразен и смислен живот – Божието Слово, Библията:

 

И недейте се съобразява с този век (свят), но преобразявайте се чрез обновяване на ума си, за да познаете от опит каква е Божията воля – това, което е добро, благоугодно на Него и съвършено.

 

Амин!

 

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg