Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

120 години от основаването на Евангелска баптистка църква – София

Main Pic
Публикувана: 02.01.2009
Автор: ЕВ
Прочетена: 1573
Коментари: 0

На 7 декември (неделя) 2008 г. в София се състоя честване на 120-годишнината от основаването на баптистка църква в столицата. В църковната сграда на ул. Осогово 63 пастор Теодор Опренов представи първата част на поредица от исторически есета „за основаването, началните години и дейността и развитието на евангелската баптистка църква”, онагледени с богат снимков материал.

В изложениео си той цитира един от най-ранните за сега открити източници (Евангелист,  1928 г., бр. 8-9, стр. 17) документирали това начало – „Въ 1888 год. тукъ дошель да живее отъ Русе, единъ братъ именуемъ Трайко Порецовъ, македонецъ, родом от гр. Велесъ, Македония.  Този брат ималъ ревностъ да работи за Бога, затова като се запозналъ съ некои човеци, почнали да се събират в дома на едного от тях”.

Този ревностен за Божието дело служител, когото съвременниците определят като „човек понякога на крайности”, идва в София, след като е работил за малко в Белград, но поради активността му и поради произхода му, го арестуват за разпространение на Словото Божие и така слагат край на мечтите му да стане Библейски книжар. (Стефанов С., Трайко Порецов, стр. 10). През същата година, 1888 г., минава оттук и Васил Марчев, проповедник от Русенската църква, който насърчава новата група, престоява с тях за малко и се моли с тях. През следващата година, в бавно нарастващата по брой на жители столица, се преселват още вярващи – Иван Ничев от Русе, Богдан Найденов от Лом, Анна Николова от Казанлък, с двете си деца (вдовица, на която поради своята бедност Трайко й помага за дълго време.) Домът на Трайко е отворен за всеки, събранията се водят там, в неговата къщурка, и са не само събрания, но и обеди и вечери за всички, каквото Бог е дал за него е на разположение на всеки.

Така в работническия софийски квартал "ЮЧ БУНАР" се създава още една протестантска църква, в която се проповядва Божието слово.

Преселването в София през 1898 г. на п-р Васил Кьосев, който е завършил колежа Клиф в Шефийлд, Англия и богословската семинария в Хамбург, е от решаващо значение не само за обединението на разпокъсаните на малки групи баптисти, но и за сериозната богословска основа на местната църква. Този интелигентен, инициативен и успешен проповедник издига авторитета на сравнително новата евангелска общност и въпреки протестите, жалбите и физическата саморазправа на живеещите в квартала, към църквата се прибавят много новоповярвали.

Благодарение на вярата, ревността и посвещението на основателите и всички следващи служители в софийската баптистка църква, днес 120 години по-късно можем в този от краен, станал централен квартал на столицата, да намерим една жива и благословена църква. Много скоро към старата църковна сграда ще се прибави модерен център, чието строителство е пред завършване.  Основават се и други църкви в града, прилагат се социална програми, изгражда се бъдещото поколение от служители.

Нека Бог да продължи да благославя родината ни!

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg