Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Пикасо вероятно е заимствал кубистични образи от средновековна Библия

Main Pic
Публикувана: 10.06.2009
Автор: ЕВ
Прочетена: 1043
Коментари: 0
Художникът Пабло Пикасо вероятно е заимствал образи за прочутата си картина „Герника” от Библия от 10. век, която се съхранява в испанския град Леон, предава Арт Дейли.
В тази Библия всеки един от авторите на Евангелията е изобразен като животно. Рисунките спокойно могат да минат за пример за кубизъм – авангардно течение в изкуството от 20. век. Различни изкуствоведи отбелязват поразителната прилика между фигурите от „Герника” и тези от Библията от 10. век. Повечето от тях не смятат, че тази прилика е случайна.
В Библията присъства изображение на лъв с език, чието изражение много наподобява това на коня от „Герника”. Експертите са на мнение, че Пикасо е заимствал фигурите на лъва, бика, конската глава и отчасти образите на хората.
Управителят на музея към катедралата в Леон отхвърля идеята, че приликите са плод на случайността, и е убеден, че Пикасо без съмнение е видял Библията, създадена през 920 г. и написана върху пергамент с букви във вестготски стил.
Библията е била излагана в Барселона през 1929 г. и в Париж през 1937 г.
Като се има предвид, че Пикасо е рисувал „Герника” през 1937 г., и то във френската столица, хипотезата на изследователите има не само изкуствоведско, но и хронологично потвърждение.
Живописното платно на Пабло Пикасо се съхранява в музея „Кралица София” в Мадрид. Творбата на художника изобразява бомбардирането на селището Герника от германската авиация по време на Гражданската война в Испания.
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg