Вторник, 23.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Училище без насилие

Main Pic
Публикувана: 12.07.2009
Автор: Невена Йорданова
Прочетена: 1149
Коментари: 0
Агресията сред децата в училище е един от глобалните проблеми на 21. век. За съжаление статистиката в нашата страна твърде ясно потвърждава този факт. В световен мащаб България е на първо място по детска смъртност поради насилие.
Съвсем скоро на пресконференция в Столичната община бяха отчетени и представени на обществеността резултатите от проекта „Училище без насилие”.
Пет столични и две ловешки училища, включени в този проект, показват значителен напредък при намаляване на детската агресия в училище. Проектът стартира през 2007 г. по инициатива на УНИЦЕФ – България, със съдействието на Столичната община. Основното послание на тази програма е, че е невъзможно да се справим с тормоза сред децата в училище без обединените усилия на родители и учители, както и без отговорността на цялото общество.

Ето мнението на някои от участниците в пресконференцията:

Психологът Иван Игов, координатор на проекта споделя: „Това, което се случва в България, е страшно. Две класни стаи си отиват всяка година в България. Това са наши деца, които си отиват доброволно от този свят по една или друга причина.
Въпреки черната статистика за последните 2 години у нас тормозът сред децата е спаднал с цели 25%. Една четвърт от българчетата не само разпознават насилието, но и осъзнават, че то не е правилният начин за общуване.“

Според Йорданка Фандъкова, досегашен заместник-кмет на София: „Този проект е един добър модел за това, по какъв начин трябва да се работи. В образованието има доста добри практики, стига хората, които представляват институции и взимат решения, да се интересуват от тези практики. Също така да ги подкрепят, за да може да се промени ситуацията в училищата, детските градини и там, където имаме отговорност не само за обучението на децата, но и за тяхното възпитание.“

Весела Палдъмова, директор на 134 СОУ „Димчо Дебелянов”, отбелязва:
„Едновременно с този проект паралелно вървят още 2 проекта. Единият е т.нар. проект от първи до четвърти клас за споделяне на чувства, а другият е екипно учене в клас, което позволява на децата да работят в екип, да се опознават и там, където това се постига, агресията намалява.“

Добре известно на всеки от нас е, че за да се разреши един проблем, трябва да се изтръгне неговият корен. Важно е първо да го открием и след това да не бездействаме. Нека все пак да не забравяме, че детето, сблъскало се лице в лице с насилието в училище, не е просто нечие, а е нашето собствено дете.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg