Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

България в 43-тия годишен доклад на Мисионерското дружество на Методистката епископална църква (1861 г.) Част 3: Молоканите

Main Pic
Публикувана: 17.07.2009
Автор: Д-р теол. Доний К. Донев
Прочетена: 1301
Коментари: 0
43-ти годишен доклад на Мисионерското дружество на Методистката епископална църква, 1861 г. (с. 51 – продължение)

„Книги и брошури са разпространявани безплатно в Южна Русия, както и в България между българи, руснаци и немци. Тази част от работата расте, a немските книги идват от нашия мисионерски книжен концерн в Германия. Песните и брошурите са в превод на брат Флокен. Турците се интересуват, повлияни от работата на нашата мисия, бивайки в Константинопол и съседните провинции на Азия. Гръцките църковни дейци също се интересуват от мисията ни в България. Квасът действа, а търпение и вяра ще донесат славна жътва.
Повтаряме на църквата, че нашата Българска мисия не би могла да работи в пълен капацитет, докато не се организира и консолидира с назначаването на суперинтендант. Това понастоящем е голяма нужда. Но нашите братя там започват делото и стават повече и повече подготвени да го вършат ефективно. Осъзнавайки разположението й на границата, където старият и новият свят се срещат, където мохамеданство и християнство се допират и където чистият, прост и приповдигащ протестантизъм влиза в конфликт със суеверния деспотизъм на старата Гръцка църква, на което можем да прибавим, че България е врата към Южна Русия. Когато казваме, че взимаме под внимание всички тези неща, нашият интерес в успеха на мисията е огромен.”

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg