Четвъртък, 18.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Да отключим защитата на тялото срещу рака

Main Pic
Публикувана: 11.10.2009
Автор: ЕВ
Прочетена: 835
Коментари: 0
Учени са открили начин, по който да позволят на здравите клетки да овладеят раковите и да спрат тяхното развитие. Това може да даде един изцяло нов подход в ранното лечение на болестта.
Изследователи от университета в Масачузетс открили специален вид химикал, наречен киназа инхибитор. Той отваря комуникационни канали на повърхността на клетките, което от своя страна дава възможност на здравите клетки да „говорят“ с раковите.
„Когато добавихме химикалите в смесица от здрави и ракови клетки, раковите клетки спряха да се размножават и започнаха да се държат нормално“, споделя д-р Иан Хампсън, ръководител на изследването, в което участва заедно със съпругата си д-р Лин Хампсън. Той продължава: „Последвалите тестове показаха, че химикалите помагат на раковите клетки да формират връзки със здравите клетки, което позволява на здравите да овладеят механизма, по който раковите се делят и разрастват.“
Деленето на клетките е нормален процес в органите и тъканите. Той позволява на организма да се възстановява, но деленето на раковите клетки е много по-бързо и неконтролируемо. Д-р Хампсън казва, че тези открития, публикувани в британския „Журнал за ракови заболявания”, са още по-вълнуващи, тъй като химикалите, които са разработени в сътрудничество с колегите от университета в Салфорд, са относително нетоксични. Така положителният ефект върху раковите клетки продължава дори след изтегляне на химикала. „Когато химикалите бяха добавени към посявка, състояща се само от ракови клетки, ефектът беше минимален. Едва когато добавихме химикалите в смесица от здрави и ракови клетки, каквито има в човешкото тяло, деленето на раковите беше потиснато. Интригуващото е, че връзките, които позволяват на здравите клетки да комуникират с раковите, остават отворени дори и след изтеглянето на киназа инхибитора, което е индикация, че евентуално лекарство на основата на тези съставки може да бъде предписвано като краткосрочна терапия. Освен това химикалите не се отровни и не убиват клетки както общоприетите лъчетерапия и химиотерапия. Това означава, че едно лекарствено средство на тази основа ще има много по-малко странични ефекти“, продължава д-р Хампсън.
Екипът смята, че следващата фаза от проучването им е да открият как точно химикалите правят възможно увеличаването на връзките между раковите и нормалните клетки. След като това стане ясно, ще бъде възможно произвеждането на лекарство на основа на споменатите химикали, което да може да бъде полезно на хората.
Д-р Лин Хампсън добавя: „В момента кандидатстваме за финансиране, за да можем да продължим изследванията си на тези химикали и да научим поради каква причина те функционират по този начин. Смятаме също да изследваме различни посевки, за да разберем диапазона и потентността им.“
Изследването е финансирано от: Международна асоциация за изследване на рака, Хюмейн Рисърч тръст, Център за борба с рака, „Кидскан”, Център за изследване и превенция на рака.

Източник Science Daily

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg