Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

MercyMe на 15 години

Main Pic
Публикувана: 16.12.2009
Автор: ЕВ
Прочетена: 1183
Коментари: 0
По-рано тази година християнската рок група MercyMe отбеляза 10-ата годишнина на своя хит сингъл I Can Only Imagine с издаването на албума Best Of.
Прочувствената балада, написана от фронтмена на групата Барт Милард в памет на починалия му баща, ги изстрелва в музикалните висини и продава близо 3 млн. копия. Според членовете на групата всичко се променя в годината, в която е написана песента. Самата група е сформирана преди 15 години като резултат на някои трудни обстоятелства.
Милард си припомня историята: „Баща ми и по-големият ми брат бяха футболисти, така че за мен беше нормално да искам да стана футболист. Тогава обаче си счупих и двата глезена по време на един мач в гимназията и това сложи край на кариерата ми.“
Тъй като отборът му тренирал по време на учебните часове, а на него са му били необходими учебни кредити, се наложило да замени физкултурата с друг избираем предмет. По това време на учебната година имало само един възможен клас, в който да се премести – това бил хорът. „Отидох там с нежелание. Оказа се, че съм попаднал на страхотен учител по пеене, а също така и на ръководител на хваление в църквата, който ме насърчаваше много. И двамата ме подтикваха да се включвам повече, да пея повече солови партии“, спомня си Милард.
Следващата повратна точка в живота му е смъртта на неговия баща, който е бил болен с рак. Той умира по време на първия му семестър в колежа. За този период от живота си музикантът казва: „Чувствах се, сякаш искам да избягам, да започна наново. Младежкият ми пастор се премести в Лейкланд, Флорида, и ме попита дали искам да се преместя там, като се включа в групата за хваление и поклонение.“ Така в края на учебната година в колежа Милард се мести в Лейкланд, където служи заедно с една местна младежка група, която свири по време на службите в сряда.
„Тогава за първи път през живота си работих с група. Веднага осъзнах, че ми харесва страшно много.“
По-късно Милард ръководи група за хваление и поклонение заедно с Джим Брисън, с когото стават приятели по време на поредица уикенди с младежки дискусии. Тяхната група, с която през лятото на 1994 г. пътуват в Европа, е приета толкова добре, че дуото започва да обмисля възможността за постоянно музикално служение. По-късно същото лято Милард и Брисън се сработват с Майк Шойхзер и се преместват в Оклахома, родния град на Брисън, където създават групата MercyMe. Останалото е история.
От техния официален дебют през 2001 г. MercyMe са продали повече от 5 млн. копия. Групата е една от малкото християнски банди, чиито записи са обявени за златни или платинени. Техният последен албум – All That Is Within Me, се нарежда на 15-о място в класацията „Билборд топ 200“ с излизането си и още през първата седмица продава 83 626 копия – повече, отколкото някога са продавали през първата седмица на който и да е техен проект.
Днес, вече със 7 албума и многобройни награди Dove, MercyMe все още искат и се стараят да водят хора в поклонение и се надяват тяхната музика да продължава да насочва хора към Христос.
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg