Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Чистотата е скъпоценна – историята на Дина

Main Pic
Публикувана: 12.04.2010
Автор: Уенди Биъри
Прочетена: 2514
Коментари: 0
Животът на Дина
Когато чета Стария завет, сравнявам нашето съвременно отношение по някои важни и основни въпроси с отношението, което е описано в Библията. За разлика от църковната култура, която е близка до библейската, светската е в конфликт с нея. Един от най-явните контрасти е този за сексуалната чистота.
В Стария завет непорочността на жената е била изключително ценена. Облеклото е отразявало благоприличието. Поведението на момичето е пазело девствеността му, а неговото семейство е организирало живота си така, че да наложи тези стандарти.
Аз вярвам силно в Божията милост и трябва да си призная, че като по-млада идеите ми за чистота и сексуалност не са били правилни. Според мен не е необходимо жените да бъдат държани в охранявани домове, облечени от главата до петите в безформени дрехи. Мисля си обаче, че бихме имали по-добри нации, църкви и семейства, ако можехме да уловим поне миг от Божията святост. Можете ли да си представите влиянието, което бихме имали, ако ценяхме чистотата, както самият Бог я цени?
Израилтяните имаха много заповеди, които налагаха чистота. Жените не биваше да бъдат осквернявани. Безразборните сексуални отношения и изневярата са били наказвани със смърт. В Битие 34 можем да видим как едно семейство се зае с раздаването на правосъдие.
Това е историята за Дина – дъщерята на Яков и Лия. Дина отиде да посети обитателките на земята, в която живееше семейството й. Тогава Сихем – синът на тамошния владетел, я видя, отвлече я и я изнасили. Той обикна Дина и помоли баща си да му я вземе за жена. Баща й Яков и братята й чуха за станалото. Те се наскърбиха и ядосаха. Сихем и баща му отидоха да говорят със семейството на Дина. Поискаха ръката й и предложиха съюз между двата народа. Тогава синовете на Яков им отговориха измамно и ги подведоха. Един от синовете на Яков каза на тамошния владетел, че бракът ще бъде възможен единствено ако мъжете в техния народ се обрежат като израилтяните. Бащата на Сихем се съгласи и всички бяха обрязани. И докато още бяха в болките си, синовете на Яков нападнаха въоръжени града и избиха всички мъже. Самият Яков беше изненадан от постъпката на синовете си. Те обаче бяха прекалено оскърбени от случилото се на сестра им и чувстваха, че действията им са оправдани.
Никога не бих предложила да убиваме изнасилвачите или да убиваме с камъни хванатите в изневяра. Но според мен трябва да се стремим към отношението, което цели подобна чистота. Жертвите на сексуално малтретиране се нуждаят от съчувствие. Извършителите трябва да бъдат наказвани. Тези, които изневеряват, трябва да получат прошка, но не трябва да забравяме Божите стандарти.
Когато отглеждаме дъщерите си, учим ли ги за красотата и чистотата на техните тела? Говорим ли с тях за това, че те трябва да пазят девствеността си и да бъдат внимателни да не влязат в опасни ситуации, в които биха били изкушени да сбъркат? Когато избираме дрехи в магазина, мислим ли, че трябва да изграждаме благоприличие и почит към околните, без да изкушаваме мъжете около себе си?
Иска ми се тези теми да бяха по-широко дискутирани в моето семейство, докато растях. Ето защо днес се опитвам да ги обсъждам по-често с моите деца. Понякога се чувствам неудобно. Но, от друга страна, съм решена да оставя личното си неудобство настрана, за да мога да ги науча на принципите, които вярвам, че са източник на изобилен живот.

И така, какво научих от трагичната история на Дина?
Видях, че сексуалната чистота е била високо ценена сред Божите хора. По това време те не са сменяли партньорите си, не са живеели свободно с човек от другия пол, освен ако не са били женени.
Също така виждам силата на сексуалното желание. Господ е създал мъжа със силното желание да се размножава и тази физическа подбуда може да е доста обсебваща. Дина не провокира изнасилването. Сихем, от своя страна, не трябваше да позволи сексуалното желание да го контролира и накара да оскърби невинно момиче. Той интерпретира своята похот като любов, което всъщност е още една опасност, която срещаме в нашите взаимоотношения.
И накрая, в историята виждам едно последствие от греха, което стига още по-далече. Зная, че сексуалният грях има по-дълбоки и трайни последствия. Това изнасилване доведе до смъртта и унищожението на мъжете от един цял град. Не оправдавам синовете на Яков, но може би нямаше да се стигне до толкова жертви, ако не беше случилото се с Дина.
Чудя се какво ли е станало с нея след това? Надявам се да е продължила някак своя живот, да е намерила любов и надежда. Божията милост и надежда могат да донесат добри неща от ужасни ситуации.
Ако си била изнасилена или си имал сексуални взаимоотношения извън брака, знай, че винаги има надежда и милост. Надеждата ми е, че ако наистина се стремим към чистота, нашите семейства, нашето общество ще бъдат по-здрави, по-святи. А това е най-доброто, защото е Божият план.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg