Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Сигурната ръка на Христос в житейските бури

Main Pic
Публикувана: 14.04.2010
Автор: Лъчезара Йосифова
Прочетена: 1694
Коментари: 0
Урсула Коста е отговорник на „Европартньори“ за България. Тя е журналистка от Швейцария, вдовица, с две големи доведени дъщери и една осиновена дъщеря. От срещите си с нея съм забелязала, че винаги умее да насърчава с Божието Слово.
На последната национална конференция на сдружението, което работи с „Европартньори“ у нас, Урсула предложи да се нарисува карта на България, на която да бъдат запалени свещи, сложени върху картата. Свещите символизираха огъня на Святия Дух с пожеланието Той да гори с нова сила в нашата страна. Тя призова присъстващите да се насърчават взаимно в дейността си, да обменят опит и идеи.

Как повярва в Исус Христос?
Всичко започна през 1994 г. Тя беше много тежка за мен. След разрива на едно дългогодишно партньорство, при което накрая се бях ангажирала и професионално, бях принудена да организирам живота си наново. Самочувствието ми беше сринато. Въпросът за смисъла на живота вътрешно ме изгаряше. Този въпрос вече си го бях поставяла, когато брат ми, едва 38-годишен, почина и остави жена с две малки деца, а след това и при ранната смърт на моя баща. Исках да зная какъв е смисълът на живота, защо има страдание. Точно в тази ситуация една моя позната буквално сложи в ръцете ми „Ръководство за четене на Библията“. Посъветва ме да търся своите отговори в Божието Слово. Никога не бях отхвърляла Бог като Създател на Земята, но повече не се бях интересувала от това. Често не разбирах прочетеното. Постепенно обаче все по-често намирах интересни и заслужаващи размисъл откъси. Една нощ, докато четях, се натъкнах на мястото, където Исус Христос казва, че много хора вървят по широкия път към гибелта, но един тесен път води към небето и само малцина ще го намерят. Спонтанно казах в молитва, че съм готова да последвам Господ по тесния път. Помолих Той да ме води и никога да не ме оставя. При това като картина си представих Неговата силна и сигурна ръка, която ме държеше, подобно на ръката на баща, който здраво държи детето си.

През 1995 г. се омъжваш за християнин бизнесмен, който е с две големи дъщери, имате щастлив брак, но четири години по-късно той умира от рак. Как се справи с поредното изпитание?
Помолих Бог да запълни с любовта Си голямата липса, открила се у мен. Искам да окуража вашите читатели, че в подобни трудни моменти могат да се доверят на Словото от Евангелието на Матей 6:34: „Затова не се безпокойте за утре, защото утрешният ден ще се безпокои за себе си.“ Опора ми даваше и практическата задача да осигуря на своите доведени дъщери едно подредено всекидневие. Общата ни скръб по любимия човек ни свързваше по-дълбоко. Само година и половина след своя баща двете момичета загубиха и биологичната си майка. Отново от човешка гледна точка липсваше обяснение и утеха. Но Бог ни помогна – подкрепяни от роднини и приятели продължихме нататък по житейския път. Сега едната ми дъщеря – Лаура, има щастлив брак в Казанлък с българския пастор Георги Гърдев от Баптистката църква.

Неслучайно имаш голяма любов към България и отговаряш от „Европартньори“ за нашата страна. Би ли разказала накратко за вашата дейност?
Преди 6 години основахме тук сдружение „Християни с отговорност“, с което работим. С радост сътрудничим с Мария Катранджиева от Казанлък, която е председател на сдружението. Разбира се, работим също и с проф. д-р Дечко Свиленов – той е създател на сдружението и дългогодишен член на Световното сдружение на християните бизнесмени. Неговата работа с разпространението на милиони детски Библии, Новия завет и учебници по християнска етика в държавните училища е голямо насърчение за нас. Тази година чрез неговата фондация беше раздадена православната Библия на правителството и на 200 народни представители от парламента. Радваме се да работим и със Стефан Буюклиев, секретар на националното сдружение и член на борда на „Европартньори“. Офисът ни е в Швейцария, близо до Цюрих. Организацията работи изцяло на доброволни начала. Ние влагаме от времето и средствата си в нашата дейност. Това е асоциация на християни – бизнесмени професионалисти, от близо 30 европейски страни. Канени сме като консултанти в почти цяла Източна Европа, но главно работата ни се извършва в немско говорещите страни. Работим с лектори на високо ниво, които с Божията помощ са се преборили със стресовите моменти в живота си и днес имат какво да дадат на младите бизнесмени. Желанието ни е да достигаме с Евангелието хора с отговорност – лекари, бизнесмени, адвокати, учители, учени и др.

Какво ще пожелаеш на нашите читатели?
Бих желала да преживеят освобождаващото послание на Библията и да извървят достойно своя път с Господ Исус Христос.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg