Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Думите на една приемна майка

Main Pic
Публикувана: 05.05.2010
Автор:
Прочетена: 773
Коментари: 0
Из дневника на Таня

Записал Ивайло Ябълкаров

Казвам се Таня.
Срещнах моята малка принцеса преди няколко месеца. Оттогава съм неин приемен родител. Когато видях Мими за първи път в онзи огромен дом, в който живеят близо 200 деца, тя не можеше да говори. Понякога, но много рядко, пошепваше една-две срички, но толкова тихо, че трябваше силно да се напрегнеш, за да я чуеш. Когато я срещнах тя не можеше и да ходи. Едвам местеше крачетата си и се клатушкаше наляво-надясно с опасност на всяка крачка да падне на земята. Моята малка принцеса беше на 5 години, но тежеше не повече от 8–9 кг. Може да не ми повярвате, но не беше по-висока от 85 см. Говорим за дете, което не е на 2 години, а на почти 5.
Социалните работници твърдяха, че причината за всички гореизброени признаци е емоционалният глад, на който е била подложена малката Мими. Липсвало й е индивидуално внимание и ласка. Казват, че децата се нуждаят най-много от семейна обич и грижа и ако не я получат, те не могат да растат дори физически. Малката ми принцеса не е болна, не е увредена – тя просто е жадна за любов и внимание. Вече 8 месеца аз съм нейна приемна майка, а тя – моята приемна дъщеря. Опитвам се да й дам това, което не е успяла да получи за 5 години. Днес Мими не мълчи, тя говори, и то много. Направо не можем да вземем думата от нея. Преди постоянно падаше, когато вървеше, а сега непрекъснато иска да е навън. И не просто ходи, а тича. Преди в документите на детето, т.нар. досие, пишеше, че не умее да борави с играчки. Научи се да играе с кукли. Много ги обича. Днес може с часове да се занимава с тях. Става все по уверена, когато се храни с вилица, а преди никога не се беше докосвала до подобен прибор. А очите й, които преди бяха празни, днес сияят. От време на време капризничи и проявява своя характер.
Само за 8 месеца Мими наддаде 7 кг и порасна с 12 см. Може би не съм най-добрата приемна майка, но се опитвам заедно със социалните работници да давам на малката ми принцеса това, от което има най-голяма нужда – любов, любов, любов.
По домовете има още около 7 хил. деца, които се нуждаят от същото.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg