Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Боно на 50

Main Pic
Публикувана: 10.05.2010
Автор: ЕВ
Прочетена: 1770
Коментари: 0
„Музиката е толкова необикновено нещо. С нея говорим с Господ или пък изобщо не говорим с Него. Дори и ако не вярваме в Него. Тогава нека тя е език на душата. Ако повярваш, че отвъд плътта си имаш душа, която живее повече от тялото ти, ако наистина има душа, то тогава музиката е онова, което я пробужда. Моята определено я пробуди. Тогава започваш да разбираш и общуваш на друго ниво“
Боно

Кратка биография
Истинското име на Боно е Пол Дейвид Хюсън. Роден на 10 май 1960 г., израства в Дъблин, Ирландия. Прякорът на световноизвестният фронтмен на групата U2 идва от Bona Vox - „хубав глас“ (или буквално „Bono Vox“ - „гласът към добрия човек“).
Пол е второто дете на Боби и Айрис Хюсън. Бащата, Боби Хюстън, е католик, а майка му – протестантка. Боно е отгледан със силна религиозна вяра като член на Ирландската църква. Когато питат звездата като какъв би се определил – католик или протестант, той казва: „Винаги съм се чувствал и като двете“. Описван от баща си Боби като „твърде дразнещо дете“, Пол от малък си печели името на разсеяно и свадливо дете, поради което и приятелите, и семейството му слагат не до там добрия прякор „Антихристът“. Но всъщност по това време Пол е просто един от онези ентусиазирани, но непрактични и много любопитни младежи, които виждат света през розови очила, а след това отново питат какво са видели.
На 15-годишна възраст Пол преживява голяма двойна загуба – майка му умира по време на погребението на баща й. Голяма част от песните му, особено от ранните албуми (I Will Follow, Out of Control, Tomorrow) засягат точно този период от живота му. След този тежък момент от живота, Пол се увлича по музиката и свиренето на китара. Ентусиазира го музиката на групи като T.Rex, Thin Lizzy, The Ramones и Television.
Пол посещава общообразователното училище Mount Temple Comprehensive School, което е първото по рода си училище със смесена протестантска и католическа вяра в Дъблин. Именно там за първи път той се сдобива с прякора си „Боно Вокс от О'Конъл Стрийт“, който приятелят му от училище му дава. През 1976 г. Пол отговаря на обява, пусната от Лари Мълън Джуниър за сформиране на група. Същата обява виждат и Дейв Евънс (Едж), Дик Евънс (който скоро напуска групата) и Адам Клейтън. Четиримата правят група, която наричат Feedback, после сменят името на The Hype и накрая се спират окончателно на U2.
Първоначално Боно пее, свири на китара и пише текстовете. Но след като Дейв Евънс става по-добър китарист, Боно започва да се занимава само с вокалите, въпреки че често свири на акустична китара и хармоника.
На 21 август 1982 г. Боно се жени за училищната си любов Алисън „Али“ Стюърт. Певецът на няколко пъти споменава в интервюта, че работата му с U2 и връзката с Алисън са започнали по едно и също време. Те имат 4 деца – Джордан (1989 г.), Мемфис Ийв (1991 г.), Илайджа Боб Патришъс Гуги Кю (1999 г.) и Джон Ейбрахъм (2001 г.).
През 1992 г. заедно с китариста на групата Дейв, Боно купува 2-звездния дъблински хотел Кларънс с тогавашните 70 стаи и го превръща в 4-звезден хотел с 49 стаи, който бързо набира репутация като един от най-стилните и луксозни хотели в града.

Социален живот
- През 1984 г. Боно става говорител на „Нетейд“ (Организация с идеална цел, обучаваща младите как да се борят с бедността).
- От 1999 г. той участва и в много програми за премахване на дълговете на Третия свят, а също така и в такива, които засягат проблемите в Африка. За каузата той привлича на своя страна много холивудски звезди.
- През май 2002 г. Боно пътува заедно с американския министър на финансите Пол Онийл на 4-дневна обиколка в Африка. Същата година основава организация на име DATA (Debt, AIDS, Trade in Africa), която се занимава именно с тези проблеми. Целта на организацията е да фокусира вниманието на обществеността върху двата най-големи проблема в Африка – СПИН и контрабандата. В деня на стъпването в длъжност Боно изнася реч за канадския премиер Пол Мартин, който в замяна гарантира, че ще помогне в проблема с глобалната криза. Но политиката на премиера почти не отделя внимание на кризата.
- На среща с тогавашния президен на САЩ Джордж Буш по случай огромно дарение на американския президент за помощи в бедстващите страни, Боно отбелязва, че това е една нова и важна стъпка на ангажираност относно тези огромни проблеми на човечеството.
- Декемри 2005 г. Боно е на корицата на TIME, наречен „един от добрите самаряни“ заедно с Бил и Мелинда Гейтс.

Любопитни факти от живота на звездата
- Номиниран ехза престижната „Нобелова награда за мир“ през 2003 г.
- Любима храна – пържени катофи
- Любими напитки – Jack Daniels и чай
- Запален шахматист от 12-годишна възраст
- Получава почетна рицарска титла през 2007 г. от кралица Елизабет II за кампаниите си
- Очилата му освен моден аксесоар са и необходимост – очите му са свръхчувствителни към светлината
- Боно участва като актьор в Million Dollar Hotel и Across the Univerce
- Работил е с много известни личности в света на изкуството като Франк Синатра, Брус Спрингстийн, Лучано Павароти, Джони Кеш, Дженифър Лопес

По материали от интернет

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg