Сряда, 24.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

В клопката на принудителния брак

Main Pic
Публикувана: 13.06.2010
Автор:
Прочетена: 1114
Коментари: 0
Интервю със Сабатина Джеймс за www.pro-medienmagazin.de

Бившата мюсюлманка Сабатина Джеймс е била съвсем малко момиче, когато е трябвало да се омъжи насила. За щастие обаче тя успява да избяга от родния Пакистан и вече няколко години помага на жени със съдба, подобна на нейната.
Младата християнка разказва за участта на мюсюлманските момичета, притиснати от клопката на принудителния брак.

През 2004 г. издадохте книгата „Да умреш в името на своето щастие“, в която разказвате за намерението на родителите ви да ви омъжат насила, за бягството си от Пакистан и началото на новия живот на Запад. Какво се е променило в живота ви оттогава?
Заради книгата ми се наложи да разговарям с жени мюсюлманки, сполетени от същата съдба като моята, нуждаещи се от същата помощ, от каквато и аз имах нужда преди време. Сега се сещам за едно писмо, което получих – някаква жена ми се оплакваше, че приятелката й в момента е в Тунис и трябва да се омъжи за братовчед си. Тогава още не знаех как мога да помогна на такива момичета. След като разговарях с политици за ситуацията, бързо получих прояснение – трябва да бъда много активна. Затова през 2006 г. основах дружество Sabatina e.V. Оттогава се грижим за момичета, които са били или ще бъдат омъжени насила.

Вашият ангажимент всъщност има общо с биографията ви – вашите родители са ви принудили да се омъжите за своя братовчед. Колко травмиращ е подобен опит за една млада мюсюлманка?
В началото ми беше изключително трудно да се измъкна от опеката на семейството и от веригите на задължителния брак. Страхът от сексуално отмъщение дълго време ме преследваше. Сред мъжете в родината ми Пакистан перверзията е широко разпространена. Жените тук нямат почти никакви права и мъжете се възползват от това. Мюсюлманките, които се забулват от глава до пети и се откриват само вкъщи, пред мъжете си, чувстват този акт като един вид изнасилване. Принудителният брак е точно това – изнасилване до края на живота ти.

Колко широко разпространени са насилствените бракове в мюсюлманския свят?
УНИЦЕФ съобщава за около 60 млн. деца, омъжени насила. Пакистан е страната с най-много случаи на т.нар. убийства на честта – деяния, пряко свързани с насилствените женитби. Ако мюсюлманка се опълчи на родителите и роднините си и против волята им се омъжи за човек по свой избор, тя трябва да бъде убита, защото е нанесла „позор“ на семейството си.

Как помагате на жените в подобно положение?
Ако някое момиче, принудено да се омъжи насила, се обърне към нас, ние му помагаме да излезе от опасната ситуация, в която се намира в момента – най-често това означава да напусне семейството си. Работим много тясно с училищата, младежките служби, домовете за малтретирани жени, а на момичетата предлагаме убежище и закрила. Защото след една такава стъпка, която е неизбежна, момичетата в повечето случаи са травмирани – те са изгубили всички социални връзки, които са имали. Години наред им се е обяснявало, че ще бъдат позор за семейството си, ако не са послушни. В много случаи момичетата са насилвани и физически. За нас е важно да им помогнем да получат образование и да се включат в програми за закрила на жертвите, но преди всичко да попречим да станат повторна жертва на нежелан брак.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg