Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Мозамбик в отчаяна нужда от лекари

Main Pic
Публикувана: 17.08.2010
Автор: ЕВ
Прочетена: 1167
Коментари: 0
Помощ за нуждаещите
Близо 6,4 млн. души в Северен Мозамбик почти нямат достъп до медицинска грижа. Те живеят в територия на страната с преобладаващо мюсюлманско население и страдат от недохранване, СПИН/ХИВ и други многобройни заболявания, които се задълбочават от бедността и лошата канализация. Много от жителите дори не са чули за Евангелието.
Организацията MAF (Mission Aviation Fellowship) работи за постигането на промяна в тази част на страната. Както изгряващата зора, така надеждата и изцелението се приближават към хората в нужда. Историята на промяната едва сега започва.
Програмен мениджър за региона е Уорън Виъл. Той разказва, че организацията е в екип с д-р Пим де Лийстер, холандски лекар, както и с д-р Ида де Карвало – бразилски зъболекар. Заедно те формират MozMed – служение, което носи живот, надежда и успокоение за страдащите.
Уорън Виъл разказва: „Работим заедно, за да осигурим медицински грижи за селските райони на Мозамбик.“
Според него нуждата от подобни грижи е голяма: „На всеки лекар в страната се падат около 33 хил. души. В северните райони статистиката е дори по-страшна, понеже медиците са дори по-малко.“
Скоро те ще пристигнат на мястото, където ще бъде основната клиника, и ще започнат да лекуват нуждаещите се. Според Виъл преглеждането на пациентите не е достатъчно. Те са започнали обучение на необучените медицински работници, които да се грижат за болните, когато лекарите не са в града. За да преодолеят пречките в терена, от организацията използват самолети, за да придвижват лекарите до 8 изолирани села. Така те покриват графика на полудневни клиники. Всяка една от тях се състои от един здравен работник, който е спонсориран от правителството.
Д-р Пим е много развълнуван от видяното по тези места: „Всичко, което виждам, докосва сърцето ми. Хората идват със страшни нелекувани болести – от инфектиран зъб до тежки гнойни възпаления, които излизат дори на лицето, деца с глисти и възрастни със СПИН. Днес в клиниката се погрижих за едно малко дете, което беше в безсъзнание. Родителите не можеха да ни кажат много, погрижихме се за него по най-добрия начин, по който можахме.
Момиченцето се бореше да си поеме дъх. Струваше ни се, че умира пред очите ни. Имахме много малко време за поставяне на диагноза. Решихме, че има церебрална малария. Сложихме система и започнахме лечение. След 2–3 часа детето започна да се възстановява. Ако не бяхме започнали лечението, щеше да почине. Истории са безбройни.“
Въпреки че в инициативата са включени само един лекар и един зъболекар, те вече са донесли промяна в живота на хиляди. През следващите 12 месеца MozMed се надява да достигне до 150 медицински клиники. Планира се броят на прегледаните и лекувани жители да достигне до 4500 души, които в противен случай биха останали без медицински грижи. Нуждите са големи и екипът се моли за разрастване на служението.
Виъл добавя, че те се нуждаят от лекари, сестри и професионалисти на пълен работен ден. Временно действащите лекари могат да помогнат, но не могат да бъдат толкова ефективни, както постоянно заетите: „За да практикувате медицина в Мозамбик, вие се нуждаете от медицинско разрешително. Ето защо един лекар, идващ от друга държава, ще трябва да прекара тук поне 2 години. Тогава той ще може да получи разрешително и да практикува медицина.“
Осигуряването на медицински грижи е важно, както и споделянето на Евангелието. Виъл разказва, че местата, на които работят, са преобладаващо с мюсюлмани: „Това е причината да нямаме възможност да организираме открити евангелизации или да показваме филма „Иисус“. Със сигурност обаче времето, докато се основава клиниката, е чудесна възможност да им разкажем за Исус и да споделим Божията любов с тях.“
Във връзка с това има и нужди. Те се нуждаят от повече местни жители, които да отидат с тях и да работят като пастори. Необходими са хора, които говорят на местния диалект, както и хора, които да помогнат финансово за проекта.
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg