Вторник, 16.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Да служим на Господ Исус Христос с посвещение

Main Pic
Публикувана: 19.03.2011
Автор: Лъчезара Йосифова
Прочетена: 1672
Коментари: 0

Интервю на Лъчезара Йосифова с Марко Гмюр от Швейцария, който пътува в много страни като мисионер

 

Скъпи читатели, в последно време се запознах с мисионери от различни държави. Сигурно и вие сте имали подобни срещи. Нека бъдат благословени всички, които в дух и истина служат на Господ Исус Христос! Убедих се и в още нещо – ценен е приносът, който отделни нации въпреки своите несъвършенства и тъмни периоди имат за Неговото царство. Може би всички помним нещо ценно от историческото наследство в България – след като апостолите Кирил и Методий превеждат части от Библията на славянски език, по времето на цар Симеон Велики техни ученици са приети в нашата страна и основават книжовни школи... Всички знаем и за приноса на България в спасяването на близо 50 хил. евреи през Втората световна война. Може би това са два от примерите, които водят до Божието благоволение над страната ни в дни на изпитания и бедствия...

 

Имах възможността да работя заедно с десетки швейцарски мисионери, които служат в едни от най-трудните части на света. Помислих си, че трайният мир, който имат в Швейцария, се дължи и на историческите им корени. През 1291 г. трима богобоязливи мъже от три планински кантона основават тяхната държава в „името на Всемогъщия Бог“. Знамето на тази страна също е известно – белият кръст на червен фон, които всъщност са символи на кръста на Господ Исус Христос и Неговата свята кръв. В конституцията им пише за Всемогъщия Бог, а химнът им е „Псалм на свободния швейцарец”, който звучи като псалм от Библията...

 

Марко и съпругата му Сузане служат от сърце на Божията нива в това Последно време, когато полетата са побелели от жетва... И печелят хиляди и хиляди души за Неговото царство от различни народи! Нека ги подкрепим в молитва, както и техните деца, които участват заедно с тях в някои мисионерски проекти.

 

Марко, би ли се представил накратко за нашите читатели?

Роден съм през 1957 г. в Цюрих, Швейцария, отраснал съм в двуезична среда – италианска и немска. Завършил съм библейско училище във Валценхаузен. По професия съм мисиолог (богослов по християнска мисия и мисионерство). През 80–90-те години на миналия век участвах в изграждането на служение, чиято цел беше да основаваме църкви в ислямския свят. През 1998 г. преминах към „Служение за царството“. В момента съм ръководител и духовен баща на мрежа от домашни църкви в Източна Швейцария и се грижа за движение от такива църкви и в други страни. Със съпругата ми Сузане имаме две деца – Челина на 16 години и Джан-Лука на 18 години.

 

Ти си един от авторите на книгата „Духовни майки и бащи, които променят света“ и неин издател. Тя съдържа важни послания към църквата по света, защото Христовата църква се нуждае да бъде обучавана по този въпрос...

Идеята за тази книга не е от днес или вчера. Всичко започна преди няколко години – в продължение на 6 месеца Бог вложи в сърцето ми желание за това и така добих смелост да напиша книгата. Най-важното изискване към нас от Господ Исус Христос е ние самите да бъдем Христови ученици и да се научим да изграждаме Негови ученици. През 2002 г. започнах да обучавам трима млади мъже за 3 години, които през това време се ожениха. Това беше, така да се каже, първото поколение Христови ученици, които обучих. Тогава дойде второто поколение – поканих още 12 души. Обучавахме ги в продължение на 3 години, прекарвахме заедно свободните дни и ваканциите и имахме интензивни всекидневни контакти. В момента изграждам трето поколение. Днес картината на ученическото служение така се е изменила, че вече обучавам бизнесмени и ръководители на фондации, които ме търсят като духовен баща. Целта е да усвоят професията – създаване на Христови ученици. В библейските училища се изучава теология, но не и процесът на създаване на ученици. Това е професия, професията на самия Господ Исус Христос. Това, от което се нуждае един народ, са хора, които „правят ученици”. Новият завет ни представя картината на духовните семейства, Църквата там е сбор от духовни семейства. Така се създават родовете – това е едно голямо семейство, и племената. Три-четири семейства образуват един род, а 3–4 рода стоят в основата на едно племе. Така се основават цели народи, така Бог създава народи. Този език е от Стария завет, но са го възприели много домашни църкви по света. Важно е да бъдем духовни бащи, защото по този начин можем повече да почувстваме сърцето на Небесния Отец!

 

Знаем, че предприемате трудни мисионерски пътувания в трудни части на света. Би ли споделил свидетелства?

Бог ни призовава в различни райони, както и във военни зони и в региони, които са в предвоенно положение, където хората се подготвят за война във времена на гонения. Ние посещаваме хора, които са в тежко положение и се нуждаят от подкрепа и насърчение – от душегрижителство, семейни събирания, понякога финансова помощ, работа по проекти. Помагаме да се превежда и Библията. През последните години Бог ни помогна да подготвим проекти за библейски преводи, както и на детска Библия в Казахстан.

 

За колко страни се застъпвате в молитва?

Молим се за много страни в световен мащаб, включително и за България.

 

Ходатайствахме за вашето пътуване до Япония в края на 2010 г. Какво най-много ви впечатли? (Интервюто е взето преди катастрофалното земетресение в Япония. – Б.а.)

Бяхме в Осака една седмица през ноември 2010 г., прекарахме много добро време там. Аз и жена ми се отделихме един от друг и служихме поотделно на мъжете и жените. В културно отношение това бе много важно. Успяхме да преодолеем антибиблейски бариери. Бяха възстановени някои връзки между бащи и синове. Благодарим на Бога! 

 

Следващият ми въпрос е за Санкт Гален. Интересна е инициативата, която проведохте на Нова година – заедно със стотици млади хора с факли в ръце преминахте през стария град... Чудесно благословение за вашата страна и Европа в началото на 2011 г.! Освен това Санкт Гален е един от малкото градове в Европа, основани от мисионери.

Има и други градове, основани от мисионери. Интересното е, че Санкт Гален е основан през 612 г. от апостола свети Галус. През 2012 г. градът ще отбележи своя четиривековен юбилей. По този повод в края на миналата година за трети път Евангелският алианс у нас организира младежки лагер за хваление и поклонение, на който дойдоха около 4000 младежи от цяла Швейцария! Жена ми и аз провеждахме евангелизации по улиците. А на 31 декември 2010 г. организирахме факелно и молитвено шествие в стария град... Да, това наистина бе благословение в началото на новата година!

 

Какво ще пожелаете на нашите читатели?

Желая им да служат с усърдие и преданост и с много жертвоготовност. Желая им с посвещение да израстват като духовни родители. Ние не трябва да се страхуваме от бъдещето, от гонения в Европа или от катастрофи. Всичко това ще се случи, но ние ще го преодолеем, защото Бог ни е възлюбил!

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg