Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Изложба „Денят на Възкресението”

Main Pic
Публикувана: 05.05.2011
Автор: Ваня Кръстева
Прочетена: 1430
Коментари: 0

За четвърти пореден път в галерия ВИП в Перник подредиха сборна великденска изложба. В нея участват повече от 30 художници.

Празничната изложба „Денят на Възкресението” събра ценители на изобразителното изкуство и живописта. Те с много радост и настроение посрещнаха този ден – най-велик от всички. Защото Господ Исус Христос казва: „Аз Съм възкресението и животът: който вярва в Мене, ако и да умре, ще живее.” И някак тази увереност и надежда присъстваше у гостите на галерията. Тя бе уловена и от специалния гост и доктор по богословие Вениамин Пеев, който откри изложбата: „Идеята за изложба с картини като тези, посветени на Възкресението, е неочаквано необходим полъх и проблясък на автентична духовност в нашия град. Тя свидетелства за една победа на духа над плътта, на живота над смъртта, на светлината над мрака, на надеждата над примиренчеството, на творческия оптимизъм над битовия реализъм.”

Над 30 автори участват във великденската изложба. Сред тях се открояват имената на Сашо Евтимов, Емил Младенов, Данаил Атанасов, Валентин Топалов, Станислав Тодоров, Николай Николов, Румяна Секулова, Венцислав Александров и др. Артмениджърът на галерия ВИП Светлана Панайотова сподели за читателите на „Евангелски вестник”: „Интересното е, че всички творби някак греят, някак са обагрени. Всички автори са се представили и са дали най-доброто от себе си. И са го направили като за пред Бог. Защото понякога творецът има и силни, има и недотам силни работи. Тук всеки един е дал най-доброто от себе си, защото великденска изложба има вече 4 години и всеки един от тях знае, че в този ден трябва да се представи по най-добрия начин. И аз много често им казвам: „Остави Бог да работи вместо теб, ти само дръж четката. Това е много важно.”

Въображението на творците поема в различни посоки, за да пресъздаде настроението на най-големия християнски празник – Великден. От тайнствената молитва на свещеника в богато изографисания православен храм до прекрасните църкви, които художникът Румен Ташев е пресъздал с много търпение и любов, през красивите пейзажи с цъфнали плодни дръвчета до портретите на одухотворени и замислени дами – едновременно абстрактни и реални. И точно до тях – прелестни букети от мечти на художничката Мариела Ивайлова, която по един прекрасен и вълнуващ начин пресъздава пролетната нежност на цветята: „Аз много обичам да рисувам цветя. Това ми е любимото. Знам, че не се цени особено сред художниците, но на мен ми е страшно любимо да ги изучавам. Може би защото работя като учител, получавам много букети и по някакъв начин искам да ги съхраня. Да съхраня отношението.”

Хубав спомен от изложбата ще запазят и голяма част от гостите, които я посетиха, защото 60 книги с Божието Слово им бяха раздадени като част от инициативата на Студио 865 „Подари Библия”. Идеята дошла на самите организатори на изложбата, които, щом разбрали за нея, решили, че Възкресение Христово е чудесен повод да зарадват своите приятели, които нямат Божието Слово. Защото именно в Библията се съдържа най-хубавият разказ за живота, учението, смъртта и възкресението на нашия Господ и Спасител Исус Христос. Думите там са откровение за нас, човеците, защото са вдъхновени от самия Бог. Те ни докосват и живеят в нас. Имат силата да ни променят към по-добро. Напътстват ни, наставляват ни и ни дават надежда. Думите в Библията са думи за любов. За оная безгранична и неземна обич, която нашият Небесен Отец изпитва към всеки един човек. Обич, готова да прощава!

Попитах създателят на галерия ВИП Светлана Панайотова кой е онзи библейски стих, който най-много я насърчава?

Защото Бог толкова възлюби света, че даде своя единороден син, за да не погине нито един, който вярва в Него, но да има живот вечен (Йоан 3:16). Това е моят любим стих. Когато го цитирам, аз чувствам онази Божия любов, която ни прави по-силни и по-изобретателни. Всеки един от нас по-лесно постига своите си върхове, воден от Божията любов и сила. И аз пожелавам на всички, които бяха част от тази изложба, чрез изкуството да се доближават все повече и повече към нашия Творец и Спасител. И на този християнски празник аз искам да възкръснат дарбите, талантите и уменията, които Бог е вложил в нас.”

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg