Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Минало, настояще и бъдеще на ОЕЦ - общо събрание 2011 г.

Main Pic
Публикувана: 15.05.2011
Автор: ЕВ
Прочетена: 1344
Коментари: 0

На 14 май т.г. в сградата на ЕМЕЦ „Д-р Лонг” в София се проведе отчетно-изборното събрание на ръководството на Обединените евангелски църкви.

ОЕЦ е организация с идеална цел, създадена през 1909 г., която работи за утвърждаване на християнските ценности и съдейства за регулиране на отношенията между евангелските църкви, от една страна, и на евангелските църкви с обществото и държавата – от друга.

Специални приветствия към делегатите на форума бяха изпратили президентът на Европейски евангелски алианс Иржи Унгер и Ник Трампер – генерален секретар.

 

Председателят на ОЕЦ – п-р Николай Неделчев, представи доклад за дейността през отчетния период на своето ръководство. Той описа последните две години като „динамични, наситени с много инициативи, възможности и предизвикателства”.

Делегатите на десетте деноминации гласуваха за приемането на новите редовни членове на ОЕЦ – Християнска църква „Месия” с председател п-р Любoмир Петков и Божия църква в България с главен старейшина п-р Павел Игнатов. За нови асоциирани членове бяха одобрени фондация „Щастливи дни” и фондация „Нова надежда България”.

С пълно мнозинство беше приет новият УС на ОЕЦ, като същевременно за нов мандат бе преизбран за председател п-р Николай Неделчев.

 

За бъдещата работа и дейност на ОЕЦ от името на присъстващи делегати беше предложено създаване на нови инициативи, акцентиращи върху мъжете и тяхната роля в църквата на фона на все по-феминизиращото се църковно общество, както и развиване на нови служения, свързани с грижата за семейството, като превенция на умножаващите се разводи сред християни.

 

От името на Евангелската младежка организация Влади Райчинов поднесе своите благодарности към ОЕЦ за добрия пример на единство, който показват, и подкрепата, която имат от страна на ОЕЦ.

 

В обобщение за работата на Обединените евангелски църкви през последните години бяха повдигнати въпроси за равносметка и оценка на дейността към председателя на УС п-р Николай Неделчев.

 

Какви са силните и слабите страни на евангелското движение в България? Каква е посоката, в която върви Евангелската църква, и взаимоотношенията й с останалите вероизповедания в страната?

П-р Неделчев: Като силни страни бих отбелязал на първо място преодоляването на страха през годините – излизане от гетото и излизане от тясната рамка, в която са израснали повечето от нас. Друга положителна насока, в която работим, е взаимното приемане на междуденоминационно ниво. Като потвърждение на едни добри и изграждащи взаимоотношения между отделните църкви и деноминации са различни общи инициативи и мероприятия през последните години. Слабостите, върху които работим, са това, че ние сами се изолираме от обществото, а не обществото се е изолирало от нас – ние сме част от обществото и би трябвало да оставим старото мислене на гонени и преследвани. От друга страна, влиянието, което Евангелската църква има в обществото на този етап, не е похвално, но на месно ниво това влияние съществува.

 

 

 

 

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg