Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

„Пробуждане” – балетен спектакъл, създаден по Откровението на Йоан

Main Pic
Публикувана: 30.06.2011
Автор: Ваня Кръстева
Прочетена: 1308
Коментари: 0

„По света има голямо разнообразие от нации, но при звука на тръбата ние всички ставаме едно” – с такова послание дойдоха за втори път в България от американския балет „Екселсиор”. Те гостуваха наскоро в София, Велико Търново и Варна. Името на балета означава дори по-високо. Те бяха в страната ни по покана на фондация „Елион артс” и чрез USA Dancers.

Трупата е създадена през 2002 г. в Хюстън, Тексас, и това е петото им международно турне. След като са били освен в нашата страна и в Австралия, Русия, Полша, Гърция и Китай, в сърцето на техния арт директор Соня Стейнс се ражда идеята да направи спектакъла „Пробуждане”. Защото въпреки различните културни особености на хората по целия свят тя вижда това, което ги обединява – Божия Дух във всеки един от нас.

Красивата хореография е дело на Лиса Полок, а класическите движения са характерни за целия балет. В първата част е представен букет от чудни изпълнения на танците на различните народи – от руснаци, испанци до африканци и унгарци. Но накрая всички те се събират в тронната зала, за да се поклонят заедно пред величието на Господ, облечени в най-хубавите си премени.

Безспорно това бе най-колоритната част от представлението. Сякаш публиката наистина се пренесе за миг в небесата, където съществата, приличащи на лъв, орел, теле и човек, „не престават денем и нощем да казват: Свет, свет, свет е Господ Бог Всемогъщий, Който бе и Който е, и Който ще бъде” (Откр. 4:8). Почувствах, че Господ наистина е призовал тези момичета да го прославят чрез таланта си. След представлението те бяха заедно с публиката споделяха радостта си, разказваха за вярата си. Защото пред Него всички сме едно. Ето какво сподели с нас директора на балет „Екселсиор” и хореограф Соня Стейнс:

 

Това е едно много увлекателно и цветно представление със силно християнско послание, базирано до голяма степен на книгата Откровение на Йоан. Зрителите видяха много интересни герои. Някои от тях и доста загадъчни. В този балет ние показахме колко различни са хората по света. Но посланието ни е, че въпреки тези разлики вътре в душата си, ние всъщност много си приличаме. Решенията, които трябва да вземем, и избора, който трябва да направим, много си приличат. И книгата Откровение от Библията ни учи на много неща. Това е нашата интерпретация по нея. Ние имаме много интересни костюми. Преди всичко това са националните костюми, a в другата част – в Откровение, имаме 7 горящи светилници, ангели, старци с тамян, които символизират молитвите на светиите, и 4 същества, които представляват цялото творение. Основното послание на балета е, че цялото творение е създадено да хвали Господ Исус Христос. И ние се надяваме Той да използва този балет, за да докосва сърца.

 

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg